/ IStock
Властите в САЩ арестуваха 8 души по дело за контрабанда за крадена електроника в Русия. Куриерите са били пътници и служители на „Аерофлот”. Държавният департамент анулира над 110 визи на служители на руската авиокомпания, съобщава „Дойче веле”.

САЩ повдигна обвинения срещу 10 човека, заподозрени в мащабна контрабанда на електроника в Русия. Осем души са арестувани, а другите двама се укриват от правосъдието, съобщиха от прокуратурата на ката Ню Йорк.

Куриери на крадената стока са били пътници, бивши и действащи служители на руската авиокомпания „Аерофлот”.

По информация на следствието, обвиняемите са внесли в Русия елекронни устройства, включително продукция на компания „Apple”, на обща стойност 50 млн. долара. Техниката е била изнасяна без необходимите разрешения, като много от устройствата са били крадени.

САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за кибератаки

Един от арестуваните от август до декември 2019 г. за четири полета извън САЩ е изнесъл над 1 000 устройства на „Apple” на обща стойност над 1 млн. долара. Друг участник в схемата през октомври същата година е пренесъл в 9 куфара 235 устройства за около 250 000 долара.

По време на обиските в рамките на разследването у заподозрените са открити над 600 000 долара в брой, както и голямо количество електронни устройства. Държавният департамент е информиран за случая, вследствие на което е анулирал повече от 110 визи на служители на „Аерофлот” заради участие в престъпната схема.
БГНЕС