/ iStock/Getty Images
Вашингтон цели да се противопостави на нарастващото влияние на Русия и Китай в Арктика
САЩ обявиха вчера икономическа помощ от 12,1 милиона долара за Гренландия, като целта е укрепване на взаимните връзки и нова илюстрация за подновените на американските стремежи за по-голямо военно присъствие в Арктика, предаде Ройтерс.

Тази стъпка за подобряване на връзките с Гренландия породи критики в Дания, която преди около година разкритикува офертата на Тръмп да купи големия арктически остров и я определи тогава като абсурдна.Гренландия пък приветства отпуснатите от Вашингтон пари. Тя става все по-важна за американските военни и за американската система за ранно предупреждение за балистични ракети на фона на увеличаване на военното и търговско присъствие на Русия и на Китай в Арктика.

Гренландия - островът на съкровищата (ВИДЕО)

Помощта е насочена по-специално за районите с природни ресурси и за образованието.

В Гренландия живеят само 56 000 души, но тя е богата на природни ресурси автономна датска територия. Икономиката й зависи силно от риболова, а между 17-те й населени места няма пътища. В Гренландия има само едно летище и територията разчита на годишни субсидии от Дания.

Те (САЩ) сериозно преминаха чертата, заяви Карстен Хонге, член на комисията по външни дела в парламента и представител на Социалистическата народна партия, която е съюзник на датското правителство. Той допълни, че е абсолютно невиждано близък съюзник на страната да се опитва да породи разделение между Дания и Гренландия по този начин.

Сорен Есперсен, член на парламентарната комисия по външни работи в датския парламент и представител на Датската народна партия нарече американската оферта обида както за Гренландия, така и за Дания.

Напрежение между САЩ и Дания заради Гренландия

Високопоставен представител на Държавния департамент отхвърли твърденията на Дания ,че Вашингтон се опитва да породи разделение. Той допълни, че САЩ са работили в тясно сътрудничество с Дания от месеци по тази инициатива. Той увери, че икономическата помощ не цели също така да проправи път към закупуването на Гренландия.
САЩ планират тази година да отворят консулство в столицата на Гренландия Нуук. Това ще бъде за първи път от 1953 г.

Русия засили военните си способности в Арктика, докато Китай се определя като близка до Арктика страна и има планове за Полярен път на коприната, фокусиран върху нови арктически пътища за доставки и достъп до природни ресурси.

САЩ обръщаха малко внимание на Арктика в последните две десетилетия, но сега американски представители казват, че те са в процес на адаптиране на политиката си за региона към новите стратегически реалности.
БТА