/ ThinkStock/Getty Images
Прокуратурата на Перу съобщи днес за ареста в САЩ на бившия президент на южноамериканската държава Алехандро Толедо.

"Прокуратурата на САЩ, чрез звеното си за международно правно сътрудничество, съобщи, че бившият президент Алехандро Толедо Манрике е бил арестуван тази сутрин в Съединените щати по заповед за екстрадиция", заявиха перуанските власти, цитирани от Спутник.

Толедо е президент на Перу между 2001 и 2006 година. Според следователите в Перу, неговата работа като държавен глава е улеснило приемането на закон за изменение на тръжните правила, така че прочутото бразилско строително предприятие „Одебрехт” да получи няколко договора за половин милиард долара. Общият размер на подкупите, които Толедо е получил, се оценява на 20 милиона долара.

В началото на 2017 г., Педро Кучински, тогавашният президент на Перу, помоли американския си колега Доналд Тръмп да обмисли екстрадирането на Толедо. През февруари същата година съд в Перу издаде заповед за арестуването му по подозрение за приемане на подкупи от „Одебрехт”. През февруари 2018 г. перуанските власти официално поискаха екстрадирането на Толедо от САЩ.
БГНЕС