Руски военен самолет се разби край Тулска област
Руски военен самолет се разби край Тулска област / снимка: БГНЕС, архив

Военнотранспортен самолет Ан-22 „Антей” се е разбил на границата между Тулска и Орловска област, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представител на пресслужбата на министерството на отбраната. Загинали са всичките 12 души на борда, военни летци от основния и резервния екипаж.

Тлеещите останки на самолета са открити рано тази сутрин в Тулска област на около 200 км южно от Москва. На мястото на катастрофата е пристигнала следствена група.

Самолетът, който летял от Воронеж за Твер, е изчезнал от радарите около 21.30 ч. московско време. По данни на военната прокуратура на Московския военен окръг самолетът извършвал тренировъчен полет по транспортиране на войски, пътници, техника и товари. Причината за катастрофата не е известна, но е възможно да става дума за повреда на двигателя, посочи цитираният източник, съобщава БТА.

Транспортният самолет Ан-22 „Антей” с товароподемност 60 тона има екипаж от 5-6 души и е предназначен за транспортиране на максимум 290 войници с лично оръжие или 151 парашутисти с лично оръжие, отбелязва ИТАР-ТАСС.