Русия може да се включи в противоракетния щит
Русия може да се включи в противоракетния щит / снимка: БГНЕС

Русия може да се включи в оспорвания от нея американски проект за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Европа, заяви днес в Брюксел държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от ДПА.
    
Часове преди срещата й довечера в Женева с руския министър на външните работи Сергей Лавров, Клинтън уточни, че е възможно двете страни "да сътрудничат в противоракетната отбрана - с общи изследвания, разработки и дори в крайна сметка, ако се споразумеем, с общо разполагане".
   
Американският държавен секретар подчерта след разговори с високопоставени представители на ЕС в Брюксел, че противоракетният щит е предназначен да отблъсква евентуални ракетни нападения от държави като Иран, които се опитват да се сдобият с оръжия за масово унищожение. Тя отново направи уговорката, че системата за противоракетна отбрана ще бъде разположена само ако се докаже, че е ефикасна и че няма да струва прекалено скъпо.
   
В интервю за Би Би Си Хилари Клинтън потвърди, че иска ново начало в отношенията между САЩ и Русия. В същото време тя подчерта, че двете страни продължават да имат явни разногласия по определени въпроси - разширяването на НАТО и отношенията на Русия с нейни съседи, предаде Ройтерс.
   
"Има области, където ние просто откровено се разминаваме и ние няма да се опитаме да го прикрием", каза Клинтън в интервю за Би Би Си преди срещата си в Женева с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Държавният секретар даде да се разбере, че Съединените щати няма да признаят грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия, и не признават на Русия каквито и да били сфери на влияние, нито право на вето за това кой може да се присъедини към ЕС и НАТО.
   
Клинтън разкритикува открито политиката към Русия на правителството на предишния американски президент Джордж Буш. То имаше доста конфронтационен подход към нея, аргументира се тя и допълни, че това несъмнено е допринесло за поведението на Русия.
   
Американският държавен секретар съобщи още след първата си официална среща с европейски ръководители, че новото правителство на САЩ иска да динамизира трансатлантическите отношения и да издигне сътрудничеството с Европа на по-високо равнище, предаде Франс прес.
  
"Възнамеряваме да насърчаваме един силен Европейския съюз и, по-фундаментално, една силна Европа", подчерта Хилари Клинтън. Тя се аргументира, че САЩ и Европа черпят сила един от друг.
   
С наближаването на срещата на върха на Г-20 на 2 април в Лондон, европейци и американци имат нужда от координирана стратегия за борба срещу световната икономическа криза, изтъкна Клинтън.
   
Европейските представители на срещата уверили американския държавен секретар, че ЕС ще увеличи до възможния максимум усилията си за стабилизиране на Афганистан, предаде още Франс прес, като се позовава на един от тях - чешкият външен министър Карел Шварценберг, чиято страна в момента е ротационен председател на съюза.
   
Що се отнася до Иран, двете страни се съгласили, че само твърди, единни и координирани усилия от страна на международната общност могат да дадат осезаеми резултати, допълни Шварценберг.
   
Хилари Клинтън съобщи в интервюто за Би Би Си, че Ислямската република отдавна помага на западните сили в Афганистан, където, "има почти всекидневни контакти (между посланиците на САЩ и Иран в Кабул), слабо известен факт." Ще поканим Иран на планираната за този месец международна конференция за Афганистан, а от него зависи дали ще приеме, допълни тя.
   
Американският държавен секретар се срещна днес в Брюксел с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и чешкия външен министър Карел Шварценберг. Основни теми на разговорите им бяха Афганистан, Иран, Русия, евентуалното приемане от европейски държави на затворници от Гуантанамо, климатичните промени и световната икономическа криза.
   
Хилари Клинтън отпътува след това за Женева за първата си двустранна среща с руския външен министър Сергей Лавров. (БТА)