/ iStock/Getty Images
Русия е въвела на 9 август временни ограничения за доставки в Русия на свински продукти от България и Словакия поради влошеното положение с африканската чума по свинете (АЧС), съобщи РИА Наовости.

Първи случай на африканска чума в Благоевградска област

„Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор информира, че поради влошаването на епидемиологичната ситуация при африканската чума по свинете в България и Словакия от 9 август се поставят временни ограничения за доставката на живи свине, свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма от глигани в Руската федерация от цяла Словакия и България“, се казва в документа.

Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

Изключение правят за видовете продукти, които са обработени по технология, гарантираща унищожаване на вируса на АЧС: готови продукти от свинско месо, готови продукти, съдържащи свинско месо или суровини от него, както и суровини от животински произход (от свинско месо).

Африканска чума има и в софийското село Желява

В същото време е ограничен транзитът на домашни свине и диви прасета в плен от цялата територия на тези страни. От службата поясняват, че транзитът на живи свине през територията на Словакия и България е възможен в запечатани превозни средства.

В момента европейските държави, засегнати от АЧС, освен България и Словакия, включват още Унгария, Чехия, Полша, Молдова, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Белгия, Украйна и Сърбия.
БГНЕС