Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Висш лидер на пакистанските талибани и трима бойци са загинали в недел през нощта в Източен Афганистан, след като автомобилът им се натъкнал на заложена на пътя бомба и се взривил, предаде Асошиейтед прес, като се позова на пакистански официални представители и членове на въоръжената групировка.

Все още никой не е поел отговорност за атаката в афганистанската провинция Пактика, при която е загинал Абдул Уали, известен и като Омар Халид Хурасани, отбелязва АП. Смъртта му е тежък удар за пакистанската талибанска групировка "Техрик е талибан Пакистан" (ТТП). ТТП обвини агенти на пакистанското разузнаване за убийството, без да представи доказателства или да даде подробности. Очаква се по-късно днес групировката да публикува изявление.

Кой беше Айман аз Зауахири и защо САЩ го убиха?

Пакистанските талибани са отделна групировка, но поддържат съюзнически отношения с талибаните в Афганистан, които превзеха страната преди година, докато САЩ и войските от НАТО се изтегляха оттам. ТТП оглавява бунтове в Пакистан през последните 14 години и се бори за по-строго прилагане на ислямските закони в страната, настоява за освобождаване на задържаните от правителството свои членове и за редуциране на присъствието на пакистанските въоръжени сили в някогашните племенни райони на страната. Срещу групировката, на която Хурасани беше ръководител, има обвинения, че е извършила многобройни атаки срещу пакистански сили и религиозни малцинства. Групировката също така пое отговорност за убийството на двама пакистански служители на консулството на САЩ в град Пешавар през 2016 г. През същата година тя пое отговорност и за самоубийствена атака в парк в град Лахор, при която загинаха над 70 души.

Хурасани беше част от екипа преговарящи на ТТП, които водят разговори с пакистански служители от май насам. Още не е ясно дали и как неговото убийство ще повлияе на въведеното преди около три месеца примирие между ТТП и правителството на Пакистан. Примирието беше обявено през май и след това беше безсрочно удължено след разговори между пакистанското правителство и ТТП в Кабул, домакини на които бяха афганистанските талибани.
БТА