Речта на Обама в Кайро – тема номер 1 в западния печат
Речта на Обама в Кайро – тема номер 1 в западния печат / снимка: БГНЕС

Речта на американския президент Барак Обама в Кайро, обявена като послание към мюсюлманите по света, е най-коментираното събитие в западните вестници. Изданията масово определят обръщението на Обама като ново начало в отношенията между Съединените щати и ислямския свят.     

Президентът нито веднъж не произнесе думата "терорист", или "тероризъм", а замени термина със значително по-меката формулировка "войнствен екстремизъм", отбелязва "Вашингтон пост". Речта беше изпъстрена с чести цитати от свещените книги на мюсюлманите, християните и юдеите, но най-вече от Корана.

Обама се осмели да определи еврейската заселническа дейност в окупирания Западен бряг като незаконна и да подчертае, че палестинците са страдали много през последните 60 години в стремежа си да се сдобият със собствена държава. В същото време той се въздържа от конкретни критики за липсата на свобода в ислямските държави, а вместо това се концентрира върху необходимостта от постигане на конкретни политически цели, пише "Вашингтон пост".

За първи път от времето на Джими Картър американски президент признава, че постепенната израелска колонизация на Западния бряг е незаконна. Освен това Обама избегна формулировката "еврейска държава", като вместо това използва "еврейска родина", отбелязва вестникът.