Реакциите на световните лидери след срещата на Г-20
Реакциите на световните лидери след срещата на Г-20 / снимки: Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в заключителната си пресконференция в края на срещата на Г-20, че повечето от лидерите от Г-20 са се съгласили, че режимът на Башар Асад е отговорен за използването на отровен газ срещу цивилни хора на 21 август, предаде Ройтерс. Обама съобщи, че ще направи обръщение относно сирийската криза във вторник. Той ще говори пред американския народ от Белия дом.

Президентът призна, че между лидерите от Г-20 има разногласие относно това дали е подходящо използването на сила в Сирия без необходимата резолюция на ООН за тази цел. Обама отказа да посочи какво ще направи ако Конгресът на САЩ не даде зелена светлина на евентуални американски удари в Сирия, предадоха световните агенции. Президентът се ограничи само с признанието, че вотът в Конгреса се очертава трудна
задача, посочва Франс прес.

Обама призна, че е имал откровен разговор на четири очи с Владимир Путин относно Сирия, но не и относно Едуард Сноудън, предаде Асошиейтед прес. По време на разговора Обама е призовал Путин да преодолеят различията си относно това кой е използвал химическо оръжие в Сирия и да сътрудничат за насърчаването на политически преход в Сирия.

Реакциите на световните лидери след срещата на Г20
netinfo

Същевременно заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Тони Блинкен заяви, че президентът на САЩ няма намерение да разрешава удари в Сирия, ако Конгресът гласува против този план, предаде Ройтерс. Кога ще бъде важният вот в Конгреса все още не е ясно. Законодателите са разединени по въпроса. Администрацията на Обама полага усилия да ги убеди, че ударите са необходим отговор на използването на химическо оръжие от страна на режима на Асад. В края на пресконференцията си Обама не пропусна да спомене за наболелите икономически въпроси. Той увери, че световните икономически сили ще продължат финансовите реформи и борбата с данъчните измами, предаде Асошиейтед прес. Обама припомни, че икономиката на САЩ, както и тази на Европа са излезли току-що от трудна рецесия.

Десет страни от Г-20 се присъединиха към обвинението на САЩ, че сирийското правителство е извършителят на атаката с химическо оръжие край Дамаск на 21 август и призоваха за силна международна реакция срещу режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Асошиейтед прес. В съвместно изявление на тези десет страни плюс САЩ все пак не се отправя призив за военни действия срещу сирийското правителство, каквито иска президентът Барак Обама. Острият език в изявлението обаче нарежда половината от членките на Г-20 на страната на САЩ, които се стремят да наберат международна подкрепа за ограничена американска военна реакция. Обама потърси разрешение от Конгреса за извършване на военни удари. Десетте страни са Австралия, Великобритания, Испания, Италия, Канада, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Южна Корея и Япония.

Реакциите на световните лидери след срещата на Г20
netinfo

Руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция в края на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург, че той и президентът на САЩ Барак Обама не са постигнали съгласие по въпроса за Сирия, предаде Ройтерс. Двамата обаче са изслушали внимателно мненията си за сирийската криза, допълни Путин. Той изрази безпокойство, че удари по Сирия биха оказали негативно влияние върху световната икономика и посочи, че химическата атака от 21 август е провокация, за да се насърчи военната интервенция, а не деяние, приписвано на режима на Башар Асад, предаде Ройтерс.

Путин подчерта, че Русия ще помогне на Сирия в случай на външна агресия, предаде ИТАР-ТАСС. Той припомни, че страната му и сега помага на Сирия, като доставя оръжия, сътрудничи с Дамаск в областта на икономиката и в хуманитарната сфера и доставя хуманитарни помощи.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че почти всички лидери на срещата на върха на Г-20 са се съгласили с нуждата от намеса в Сирия и отново повтори, че може да бъде сформирана малка коалиция за съвместна операция дори без одобрението на ООН, предаде Ройтерс. Турция заяви по-рано, че е готова да участва в международна акция срещу сирийския президент Башар ал Асад и постави въоръжените си сили в състояние на повишена готовност в случай на заплаха от страна на Сирия, с която Турция дели 900-километрова граница.

"Почти всички лидери, които присъстваха на срещата на върха, наблюдават отблизо кръвопролитията, които сирийският режим извършва срещу собствения си народ, и лидерите изразиха мнение, че една операция срещу Дамаск е изключително необходима", заяви Ердоган. Турският премиер отбеляза, че до момента няма решение за обща операция в Сирия, тъй като няма решение на Съвета за сигурност на ООН, но добави, че малка група страни може да сформира коалиция.

Същевременно той отхвърли опасенията, че отстраняването на Башар ал Асад би открило възможност екстремистите да завземат страната, предаде Асошиейтед прес. Ердоган добави, че всяко ново сирийско правителство би било по-добро от настоящото.

Реакциите на световните лидери след срещата на Г20
netinfo

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ако Съветът за сигурност на ООН не може да постигне съгласие каква да бъде реакцията на използването на химическо оръжие в Сирия, то трябва да се създаде широка коалиция, която да даде този отговор,
предаде Ройтерс. В заключителната си пресконференция в края на срещата на Г-20 Оланд увери, че евентуалните удари по Сирия не целят да свалят режима на Башар Асад, а да дадат тласък на намирането на политическо решение на сирийската криза.

Оланд уточни в тази насока, че президентът на САЩ Барак Обама му е съобщил, е американският Конгрес ще гласува резолюцията за ударите в Сирия в средата на следващата седмица. Френският президент съобщи, че всички страни от Г-20 осъждат използването на химически оръжия и са съгласни, че в Сирия е имало химическа атака. Страните обаче не са съгласни по въпроса кой е отговорен за тази атака. Относно ударите Оланд поясни, че те ще бъдат сведени до военни цели в Сирия, предадоха световните агенции. Той увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се избегнат цивилните жертви в Сирия. Френският президент поясни още, че Франция ще изчака доклада на инспекторите на ООН, които бяха на мисия в Сирия, за да реши какви действия да предприеме. В края на пресконференцията си Оланд изрази задоволство, че икономическата декларация от срещата на Г-20 е насочила вниманието си върху въпроса за икономическия растеж.

Италия продължава да работи за преодоляване на разногласията по сирийската криза и да отстоява политическо решение на конфликта. Това заяви след срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург италианският премиер Енрико Лета, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му напредъкът по приемането на икономически решения на форума "компенсира разочарованието от хода на дискусията по Сирия". "Всичките седем приоритета, които повдигна Италия, бяха обсъдени и одобрени на срещата на върха", каза Лета и спомена по-специално младежката безработица, на която е било отделено много внимание. Италия е готова да отпусне 50 милиона долара за хуманитарна помощ на Сирия. Това решение ще трябва да се одобри от италианския парламент, добави Лета.

Реакциите на световните лидери след срещата на Г20
netinfo

Аргументите за военни действия срещу Сирия са изключително силни, заяви след края на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от ДПА. Въпреки че британският парламент се обяви против участието на страната в евентуална операция, Камерън защити своята позиция да предложи Великобритания да участва в такава интервенция. Да се чака одобрение от Съвета за сигурност на ООН е равнозначно на това нашата външна политика и морал да станат заложници на потенциалното руско вето, подчерта той.

Британският премиер призова света да си вземе поуки от случаите на геноцид в миналото. Абсолютно необходимо е да бъде прокарана линия, която не трябва да бъде пристъпвана, за да не се чувстват диктатори като сирийския президент Башар ал Асад да използват химически оръжия в бъдеще, подчерта той. Камерън прикани света да увеличи хуманитарната помощ за Сирия. Великобритания ще отпусне допълнителни 52 милиона лири стерлинги (над 80 милиона долара), обяви той.

Реакциите на световните лидери след срещата на Г20
netinfo

Международната общност е далеч от намирането на единен подход за разрешаването на кризата в Сирия. Това призна федералният канцлер Ангела Меркел, която участва в срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Тя констатира, че обсъжданията, които са провели страните от Г-20 са били наистина важни. "Но в момента не можем да достигнем до обща оценка и да излезем с единна резолюция", заяви Меркел.

Тя е убедена, че въпреки съществуващите разногласия, повечето страни от Г-20 не се съмняват, че конфликтът в Сирия трябва да бъде разрешен с политически средства. "Съществува широко разбиране, че задължително трябва да бъде стартиран политически процес", подчерта Меркел. (БТА)