Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър пристигна в САЩ тази сутрин, след като бе освободена от руски затвор в замяна за търговеца на оръжие Виктор Бут.

32-годишната Грайнър, която бе арестувана в Русия през февруари заради притежание на наркотици, бе видяна от репортер на АФП, след като полетът й кацна в Сан Антонио, Тексас. След това тя беше трансферирана до близка военна болница за медицински прегледи, предадоха американските медии.

Освободеният руски оръжеен търговец Виктор Бут благодари на САЩ за размяната

Спортистката която бе държана в отдалечена руска наказателна колония, бе арестувана на летището в Москва през февруари и осъдена на девет години затвор през август за притежание на вейп касети с малко количество масло от канабис.
 


Междувременно руските държавни медии разпространиха видео кадри от напускането на Грайнър на затвора, където тя събира багажа си и след това е качена на частен самолет.

По време на полета се чува глас, който я пита как се чувства и дали знае къде отива? "Не", отговаря американката. Гласът отговаря, че се прибира у дома, в САЩ. "В какво настроение си?" - "Щастлива съм", казва още Бритни.

Съпругата на освободената баскетболистка Бритни Грайнър: Днес семейството ми е цяло

На следващите кадри се вижда и самата размяна на затворниците, като Виктор Бут и баскетболистката се разминават на пистата без да се поздравят. На финала на видеото има кадри на руснака, който е преглеждан от лекари в самолета, след което разговаря по телефона с близките си.