/ iStock/Getty Images
Миналата седмица един официален представител на САЩ е посетил Китай, потвърди Държавният департамент, отбелязвайки вялото завръщане към диалога, след като държавният секретар Антъни Блинкен внезапно отмени пътуването преди близо два месеца.

Рик Уотърс, който оглавява новата така наречена "Китайска къща" на Държавния департамент, която контролира политиката на САЩ спрямо Пекин, е пътувал до Пекин, както и до Шанхай и Хонконг, заяви пред репортери говорителят на департамента Ведант Пател.

Уотърс "се срещна с колеги на работно ниво", както и със служители на американското правителство, разположени в Китай, каза Пател.

Блинкен трябваше да пътува до Пекин в началото на февруари в рамките на посещението на най-високо ниво на американски служител от близо пет години насам.

Посещението беше уговорено от президентите Си Дзинпин и Джо Байдън след разговорите в кулоарите на срещата на върха на Групата на 20-те през ноември в Бали, на която те се съгласиха, че двете най-големи икономики в света ще работят за овладяване на нарастващото напрежение.

Но Блинкен се отказа от посещението си, след като Съединените щати съобщиха, че са открили китайски балон за шпионаж над американска територия.

Оттогава отношенията се влошиха още повече, като Си публично обвини Съединените щати, че се стремят към "сдържане, обкръжаване и потискане на Китай" и пътува до Москва, за да подкрепи руския президент Владимир Путин.
БГНЕС