Путин: Берлускони нямаше да има проблеми с правосъдието, ако беше гей
Путин: Берлускони нямаше да има проблеми с правосъдието, ако беше гей / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът Владимир Путин се изказа по различни проблеми на вътрешната и външната политика на Русия и много други въпроси по време на днешното заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай", предадоха ИТАР-ТАСС и интернет порталът Нюзру.

На ежегодния форум, в който участват политолози, икономисти, журналисти от Русия и от чужбина, руският президент отговаряше на въпроси и засегна теми от нравствените и християнските ценности и патриотизма до кризата в Сирия.

В отговор на въпрос Путин призна, че по принцип Русия заслужава по-добра власт, но същевременно запита реторично дали на света съществува идеална власт, включително и в САЩ. Президентът коментира нашироко опитите за влияние върху Русия, като подчерта, че народът не е приел "грубото заимстване и опитите за цивилизоване отвън". По думите му истинско гражданско общество в Русия може да бъде изградено отвътре, а не да бъда натрапено от медии или от чужбина.

По повод съдебните процеси срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони, с когото Путин е в дружески връзки, руският президент заяви, че "сега съдят Берлускони за това, че живее с жени, а ако беше хомосексуалист, никой нямаше да пипне с пръст". Това изказване предизвика силен смях в залата, посочва Нюзру.

По повод кризата в Сирия Владимир Путин подчерта, че този въпрос трябва да се обсъжда в Съвета за сигурност на ООН. Той окачестви като "практически стъпки" съгласията на Сирия да се откаже от химическия си арсенал и присъединяването й към конвенцията за забрана на химическите оръжия. Путин отбеляза, че Вашингтон е приел руския план за химическо разоръжаване на Сирия "не за да спасят имиджа на президента Барак Обама, а защото това бе добър компромис".

По руската вътрешна политика президентът не изключи възможността да помилва осъдените по съдебното дело срещу участници в антиправителствена демонстрация на Блатния площад в Москва. За състоялите се наскоро избори за кмет на Москва Путин призна, че може да е имало отделни нарушени, но те са били като цяло честни. Той каза, че никой не се е съмнявал в победата на кремълския кандидат Сергей Собянин, но отбеляза значимостта на изборния резултат на класиралия се на второ място Алексей Навални. Както обикновено руският президент не произнесе името на видния опозиционер и борец против корупцията Навални, изтъква руските медии.

Владимир Путин коментира и споразумението между Украйна и ЕС, сключено въпреки усилията на Москва да въвлече Киев в общ митнически съюз на бивши съветски републики. "Днес Украйна е независима държава и ние се отнасяме с уважение", каза руският държавен глава, но отбеляза, че в Русия и в Украйна всъщност живее един и същи народ.

Путин заяви, че трябва да се уважават правата на религиозните малцинства, но без да бъде поставяно под съмнение на мнозинството. Той подчерта, че във вековната история на Русия не е изчезнал нито един етнос, нито един малък народ. От
трибуната на дискусионния клуб "Валдай" президентът на Русия препоръча на съгражданите си да не гледат само лошото в историята и да не се самообругават повече отколкото чужденците. "Критиката е необходима, на без чувство за собствено достойнство, без любов към отечеството тази критика е Унизителна е непродуктивна". В отговор на въпрос на бившия френски премиер Франсоа Фийон в хода на дискусията Владимир Путин заяви, че не е изключено да се кандидатира на президентските избори през 2018 г.