/ Thinkstock/Getty Images
Новият френски премиер Жан Кастекс заяви пред парламента, че борбата срещу радикалния ислямизъм ще бъде един от големите приоритети на правителството му, предаде Франс прес.

Кастекс, който оглави кабинета на 3 юли, каза, че след лятната ваканция ще бъде внесен законопроект срещу сепаратизмите. Той се обяви против "затварянето на някои групи по етнически или религиозни принадлежности".

"Светското начало е главна ценност на републиката, основа на сцеплението в обществото. Никоя религия, никое мисловно течение, никоя група не може да си присвоява общественото пространство и да нарушава законите на републиката", заяви той пред депутатите от Националното събрание.

По въпросите на сигурността Кастекс заяви, че държавата ще отговори твърдо на "свръхбуйните малцинства" и че няма да позволи битовата престъпност да стане норма.

"На много места дребната престъпност и нецивилизовано поведение. . . се разраснаха до такава степен, че пречат на ежедневието на хората. Те се разраснаха, защото заради липсата на съдебен отговор, се установи безнаказаност", заяви Кастекс.
 
БТА