Принц Хари е първият член на кралското семейство, приел отличие на церемония за гей награди
Принц Хари е първият член на кралското семейство, приел отличие на церемония за гей награди / Gulliver/Getty Images
Принц Хари говори за усилията на майка си принцеса Даяна да насочи вниманието към съдбата на хората с ХИВ/СПИН, приемайки от нейно име присъдено ѝ посмъртно отличие на церемонията за наградите на гей списанието "Атитюд", пише в. "Дейли експрес".

Животът на принцеса Даяна в 10 важни дати

Призът "Завет" е присъден на покойната Лейди Ди в годината, в която се отбелязва 20-годишнината от смъртта ѝ в автомобилна катастрофа. С наградата организаторите почитат неуморната дейност на принцеса Даяна в борбата срещу ХИВ/СПИН, както и решителността, с която тя се застъпва за болните по време, когато те масово са отлъчвани от обществото.

Принц Хари е първият член на кралското семейство, приел отличие на церемония за гей награди
Gulliver/Getty Images

"Уилям и аз сме изключително горди с постигнатото от майка ни. И сме благодарни, че ѝ присъдихте наградата "Завет", заяви принц Хари, приемайки приза на церемонията в лондонската зала "Раундхаус".

20 години след смъртта си принцеса Даяна отново е в центъра на вниманието

Принцът е първият член на кралското семейство, приел отличие на церемония за гей награди, отбелязват наблюдателите. Присъствието на Хари на наградното шоу е свидетелство за фундаментално различната нагласа на по-младите членове на кралската фамилия към ЛГБТ общността.

Принц Хари е първият член на кралското семейство, приел отличие на церемония за гей награди
Gulliver/Getty Images

Церемонията отдава почит към "вдъхновяващите истории и забележителните постижения на ключови фигури на ЛГБТ общността". Водещ на наградното шоу беше олимпийският атлет Том Дейли, признал преди няколко години хомосексуалната си ориентация.

Сред присъстващите на церемонията за наградите на сп. "Атитюд" бяха австралийската поп звезда Кайли Миноуг, която получи приза "Легенда", Мат Лукас, Сам Смит, Аманда Холдън, Пикси Лот, Бевърли Найт, Майлин Клас

Принцеса Даяна е един от символите от края на 20-и век:

Заради обичта си към Даяна британците не могат да простят на Чарлз

Срамежливата Ди, която разтърси кралската мода (СНИМКИ)


Роклите на лейди Даяна в двореца Кенсингтън (СНИМКИ)

Уилям и Хари почетоха паметта на майка си (СНИМКИ)
БТА