/ pixabay.com

Извънредните парламентарни избори в Азербайджан приключиха. Всички избирателни секции бяха затворени, Централната избирателна комисия започна да изчислява резултатите, а международните наблюдатели започнаха да подготвят окончателните си изявления.

Предсрочни парламентарни избори се провеждат за първи път в историята на Азербайджан. Те бяха свикани от президента Илхам Алиев на 9 февруари след разпускането на парламента.
Въпреки рязко влошените метеорологични условия, избирателите активно гласуваха през целия ден. Към 17:00 местно време избирателната активност е била 44,84%, съобщи информационният център на ЦИК. На парламентарните избори през 2015 г. избирателната активност по това време е била 50,1%.

Преди изборите, експертите прогнозираха безусловна победа за управляващата партия „Нов Азербайджан“ и може би ще се окажат прави - според резултатите от първите екзит пол проучвания, партията на Алиев получава по-голямата част от местата в новия парламент. Според проучване на американската компания Arthur J. Finkelstein & Associates кандидатите от партията „Нов Азербайджан“ печелят мнозинство в 69 от 125 избирателни района.

Според американските социолози, още 41 мандата отиват при независими кандидати. Общо експертите на Arthur J. Finkelstein & Associates са посетили 1 553 избирателни секции. Статистическата грешка е в рамките на 3,6-3,9%.

Азербайджанската ЦИК откри 5573 избирателни секции за гласуване. Всички те бяха разположени на територията на републиката - гласуването не е задължително по закон на парламентарни избори.

Според някои медии, една от целите на провеждането на предсрочните избори в Азербайджан е че, парламентът, където средната възраст на депутатите е около 60 години, е решил да премине курс към подмладяване по примера на кабинета и президентската администрация. Според парламентаристите, това ще позволи на законодателния орган да работи по-ефективно и да създаде правна рамка за прилагането на всички реформи, планирани от президента на страната. В същото време около 64% от депутатите от предишния парламент участват в изборите, а колко наистина ще бъде актуализиран съставът му, тепърва ще стане ясно.

Изборите бяха наблюдавани от 883 наблюдатели от 59 международни организации. Това е почти два пъти повече в сравнение с 2015 г., когато вотът беше наблюдаван от 500 души. Най-голямата беше мисията на Службата за демократични институции и права на човека (ОСБХ) на ОССЕ от 380 души. Втората по големина е мисията на ОНД, която изпрати 250 наблюдатели. Броят на местните наблюдатели надхвърли 77 хиляди, от които около 35 хиляди са представители на политически партии. 24 партии и 21 неправителствени организации изразиха желание да наблюдават изборите. Около 200 журналисти от 47 държави също бяха акредитирани за вота.

ЦИК ще обяви предварителните резултати от гласуването в понеделник вечер, а крайните резултати трябва да бъдат обобщени в рамките на 20 дни. Тогава Конституционният съд на Азербайджан ще разполага с 10 дни за тяхното одобрение. Шестият парламент трябва да започне работа три дни след решението на Конституционния съд.