/ / iStock/Getty Images
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев назначи днес свой близък съюзник за премиер, предаде Франс прес.

"Президентът назначи своя икономически съветник Али Асадов за министър-председател", заяви пред депутатите председателят на азербайджанския парламент Октай Асадов (който няма роднинска връзка с новия премиер).

Премиерът на Азербайджан подаде оставка

Октай Асадов съобщи на народните представители, че досегашният премиер Новруз Мамедов е подал оставка и президентът Алиев я е приел.

Назначението на Али Асадов за премиер бе одобрено от всичките 105 депутати, присъстващи на парламентарното заседание. 63-годишният Али Асадов от дълго време е близък сътрудник на президента, отбелязват експерти.

Русия, Иран и Азербайджан обединяват енергийните си системи

Новруз Мамедов бе назначен за премиер през април миналата година, а преди това беше съветник на Илхам Алиев по вътрешните работи и заместник-ръководител на президентската администрация.

Премиерът на Азербайджан сформира нов кабинет със същите основни министри

Според азербайджанската конституция президентът има най-големи правомощия. Илхам Алиев е президент от 2003 г. и бе преизбран през април миналата година на президентски избори, белязани от липса на плурализъм и "сериозни нарушения" според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, отбелязва Франс прес. Въпреки икономическия бум, дължащ се на големите залежи от въглеводороди, Азербайджан си остава страна, в която има бедност, неравенства и корупция, отбелязва агенцията.
БТА