/ Guliver/Getty Images
Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен смята, че страната му като част от ЕС, трябва да даде своя принос при разрешаването на кризата с бежанците в Турция и Гърция. Той обяви пред местната телевизия ORF, че би подкрепил една „Коалиция на желаещите” и че Австрия трябва да „участва до известна степен” в приемането на бежанци.

Приоритет, според него, трябва да се даде на жените и децата. С тази своя позиция той на практика подкрепи искането на председателя на Зелените Вернер Коглер.

Гръцката брегова охрана опитва да спука лодка с мигранти (ВИДЕО)

В случай, че е налице основание за предоставяне на убежище, Австрия би могла да приеме мигранти. Ван дер Белен припомни, че много центрове за бежанци в страната са празни. Ситуацията е под контрол, каза той по повод последиците от притока на бежанци през 2015 г., въпреки че на пазара на труда има трудности.

По отношение на ситуацията в момента, австрийският президент оцени обстановката на гръцкия остров Лесбос като катастрофална. Да бъдат оставени гърците сами да се справят с възникналото положение противоречи на европейското мислене, заяви той.

Берлин няма готовност да приеме бежанци от турско-гръцката граница

Ван дер Белен е на мнение, че с Турция трябва да се разговаря малко по-сдържано, тъй като Анкара е приела голям брой засегнати хора.
БГНЕС