/ iStock/Getty Images
Струпалите се на границата между Турция и Гърция бежанци и мигранти не могат да влязат в Европейския съюз, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

По външната граница на ЕС с Турция, по суша и море, преживяваме ситуация, която предизвиква сериозно безпокойство. Виждаме бежанци и мигранти, на които турската страна е казала, че пътят им към ЕС е открит, което, разбира се, не отговаря на истината”, подчерта Зайберт.

Говорителят беше категоричен, че кризата от 2015 г. не бива да се повтори, съобщи „Дойче веле”.

По време на телефонния си разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя за „разпределяне на тежестта” в ситуацията с бежанците.

Преди дни Ердоган отвори границата за бежанците в посока Гърция и сега хиляди мигранти се опитват да стигнат до територията на Европейския съюз.

Меркел определи като неприемлива политиката на Ердоган. Тя заяви, че е разбираемо желанието на Анкара да получи по-голяма подкрепа от ЕС по този въпрос, но тези цели не бива да се преследват за сметка на бежанците.

Гръцката брегова охрана опитва да спука лодка с мигранти (ВИДЕО)

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че е необходимо границата на ЕС да бъде укрепена.

Ситуацията от 2015 г. не бива да се повтаря в никакъв случай”, написа той в профила си във Фейсбук и обяви целта – „да се спрат нелегалните мигранти на външната граница на ЕС”.

Той изрази готовност страната му да окаже помощ с допълнителни полицейски сили на държавите по външната граница на ЕС. „Ако това не стане, Австрия ще защитава собствените си граници”, подчерта Курц.

Междувременно от Фронтекс изготвиха с доклад за лидерите на ЕС, в който се посочва, че ще бъде трудно да се спре „масовият поток от хора” към Гърция, даже ако турските власти решат да им попречат. Според доклада, ситуацията в близките дни ще се влоши допълнително.
БГНЕС