Президентски и местни избори в Македония
Президентски и местни избори в Македония / снимкa: БГНЕС
Президентски и местни избори в Македония
17921
Президентски и местни избори в Македония
  • Президентски и местни избори в Македония

Четвъртите президентски избори и пети местни избори в независима Македония започнаха при тежки метрологични условия. Натрупалият дебел сняг по високите планински места заплашва да наруши нормалния изборен процес в селата.

 

В Държавната изборна комисия в Скопие цяла сутрин обобщават сигналите от Общинската комисия за това в колко секции изборните материали все още не са доставени поради натрупалия сняг. Говорителят на комисията Зоран Таневси съобщи, че става въпрос за общо 53 секции, но по-късно беше допълнено, че броят им е много по-голям.

 

Предварителната подготовка на институциите предвещава изборният процес да премине спокойно и демократично и без нарушения. Македонската полиция е мобилизирала целия си униформен и цивилен състав, за да попречи на евентуални опити за инциденти.

 

В надпревара за президентския пост са седем кандидати, което е предпоставка, че никой от тях няма да може да спечели още на първия тур. За кметове в 85-те общини са се записали 365 кандидати, а листите за Общински съвети са 700.

 

Международната общност даде ясно да се разбере, че само провеждането на честни и открити избори без насилие, може да гарантира пътя на Македония към членство в НАТО и ЕС. Броят на наблюдателите тази година е рекорден – над 7000 души.