/ IStock
Почти милион души не могат да напуснат района си на местоживеене, освен да отидат на работа, да посетят лекар или отидат на училище
Масови полицейски проверки в Мадрид, където седмицата започна с множество затворени квартали заради пандемията от COVID-19.

Мадрид вика армията на помощ за борба с коронавируса

Почти милион души не могат да напуснат района си на местоживеене, освен да отидат на работа, да посетят лекар или отидат на училище. Ограниченията, които засягат предимно популярни и гъсто населени райони в южната част на града, в които през последните дни е имало много случаи, ще бъдат в сила поне две седмици. От сряда на нарушителите ще бъдат наложени големи глоби.

В този контекст правителството и регионалната управа, идеологически противопоставени, преодоляха политическите си различия, изострени през последните седмици. Среща между премиера Педро Санчес и президента на амтономната област Мадрид Изабел Диас Аюсо постави основите на сътрудничество, за да се противопоставят на пандемията.

Прекъснаха представление в Кралския театър в Мадрид заради неспазване на мерките

"Вярвам, че представените от премиера работни групи, които започват да работят днес, ще преодолеят много от тези трудности. Защото, както казвам, Мадрид знае какво трябва да направи, но му липсват ресурси. И следователно тази среща е основополагаща, тъй като генерира и създава пресечна точка и преди всичко нов етап между двете ни администрации", каза Аюсо.

Формацията "КОВИД Груп", съставена от здравни служители от двете администрации, ще се събира веднъж седмично, за да планира унитарен отговор срещу пандемията, тъй като предстои много тежък октомври. За момента се изключва обявяването на извънредно положение, което е в ръцете на правителството.
БГНЕС