Над 10 000 души са евакуирани тази нощ от френския курорт Борм ле Мимоза заради бушуващите в южната част на страната горски пожари. Огънят е обхванал 4 000 хектара по средиземноморското крайбрежие, в планинската вътрешност и на остров Корсика.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОГНЕНАТА СТИХИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Мобилизирани са хиляди пожарникари, но усилията им да потушат пожарите са затруднени от силния вятър. Пожари бушуват също в Италия и Поргугалия. В Германия пък проливни дъждове предизвикаха наводнения.

Големи горски пожари във Франция (СНИМКИ)

В плен на стихията са гористи местности с изглед към средиземноморските курорти, които са пълни с туристи. 650 хектара гори са в пламъци в района на Сен Тропе, а на остров Корсика са унищожени над хиляда и 500 хектара. В потушаването на пламъците са задействани и 19 самолета. По информация на властите от избухването на пожарите в понеделник досега са пострадали най - малко 12 огнеборци. Силни ветрове, високи температури и липса на влажност създават опасна смесица, която допринася за разпространението на огъня.  

Нови пожари бушуват в Португалия

Франция поиска от партньорите си в ЕС два допълнителни самолета за гасене на пожара. Молбата веднага е изпълнена от Италия, според Брюксел. Вътрешният министър обяви, че Париж ще изпрати още 6 самолета за гасенето на пожарите.

1500 пожарникари се борят с огъня и в Португалия. Евакуирани са 10 села в централната част на страната. Жегите в Италия също станаха причина за възникването на голям брой пожари в южните райони на Апенините. Десет области в Италия поискаха въвеждане на извънредно положение заради горещините.

Италия се бори с пожари на фона на горещини и суша (СНИМКИ)
 
На фона на горещото време и пожарите във Франция, Португалия и Италия, в Германия продължителни проливни дъждове обхванаха редица региони. В няколко федерални провинции това доведе до тежки наводнения. Особено тежка е ситуацията в южната част на Долна Саксония и Северна Тюрингия, където са отчетени необичайно високи стойности на валежите. Само в рамките на последните 24 часа са паднали между 60 и 90 литра на квадратен метър. Засегнати от водата са къщи и улици.

БГНЕС

В областите Холцминден и Хамелн-Пирмонт силните дъждове предизвикаха наводнения. Съобщава се за прелели реки и блокирани пътища. В провинция Бранденбург мъж е в критично състояние, след като автомобилът му е бил изтласкан от магистрала от придошлата вода.