Италия се бори с пожари на фона на горещини и суша (СНИМКИ)

/ БГНЕС
Италиански пожарникари се борят с над 1000 горски пожара при високи температури и суша, предаде Ройтерс. Три от пожарите са край плажния квартал на Рим, "Остия", съобщава пожарната.
 
Миналия месец паднаха само половината от средното количество валежи.

Пожари Италия
БГНЕС

Температурите също са по-високи от нормалните и достигат 40 градуса в южните части на страната. Полетата и горите са изсъхнали и се подпалват лесно, предупреди националната земеделска асоциация Колдирети.
 
"Ситуацията е много сериозна", каза кметицата на Рим Вирджиния Раджи.
 
"Рим не трябва да бъде оставян да се бори сам с тази екологична катастрофа", добави тя на обиколка в засегнат от пожарите район.

Пожари Италия
БГНЕС

Раджи заяви, че пожарите в столицата може да са умишлени. Полицията съобщи, че няколко души са арестувани по подозрение в палежи, включително един в Рим.
 
Един човек загина край Неапол, след като падна от покрива на своя склад, застрашен от пожар, съобщава телевизия Скай ТG24.

Пожари Италия
БГНЕС

Миналата седмица в Сицилия стотици туристи бяха евакуирани с лодки заради бушуващите пожари. Пламъци обхванаха склоновете на вулкана Везувий, които горят и днес.
 
Пожарната служба се бори с 280 пожара в областта, в която се намира Рим. 250 пожара бушуват в Кампания, 150 в Тоскана, 110 в Калабрия и 100 в Пулия.

Самолети на пожарната се намесиха 31 пъти, за да се справят с пламъците, съобщи италианската Гражданска защита.
БТА