/ БТА
Посланикът на Мианма в ООН Киау Мое Тун призова международната общност от името на своето избрано правителство, свалено с военен преврат, "да използва всички необходими средства, за да предприеме действия срещу военните в Мианма и за възстановяването на демокрацията в страната, предаде Ройтерс.

Той отправи призива си пред 193-членното Общо събрание на ООН, след като Кристине Шранер Бургенер, специален пратеник на генералния секретар на организацията за Мианма, предупреди държавите членки да не признават или легитимират хунтата в Мианма и също призова да бъдат положени всички усилия за възстановяването на демокрацията в тази държава от Югоизточна Азия.

Свалената с преврат лидерка на Мианма е преместена на неизвестно място

Тя настоя "влиятелните държави" да изпратят към военните в Мианма колективен "ясен сигнал в подкрепа на демокрацията" и да ги накарат да позволят независима оценка на положението в страната.

"Необходими са възможно най-твърдите действия от международната общност за незабавното прекратяване на военния преврат, за спирането на потисничеството срещу невинни хора, за връщането на държавната власт на народа и за възстановяването на демокрацията", заяви Киау Мое Тун под овациите на посланиците на западни и мюсюлмански страни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е обещал да осигури достатъчна международна подкрепа "за да се гарантира, че този преврат ще се провали". Съветът за сигурност вече изрази безпокойство по повод извънредната ситуация в Мианма, но не заклейми директно преврата, припомни Ройтерс. 
БТА