/ БТА
Много хора в Мианма пренебрегнаха забраната за демонстрации и излязоха на шествия, протестирайки срещу военния преврат, свалил от власт избраното правителство на Аун Сан Су Чжи, предаде Асошиейтед прес.

Големи демонстрации се проведоха в Янгон, Мандалай и столицата Найпидау, както и в отдалечени области, населени преобладаващо с етнически малцинства.

Протестиращите в Янгон организираха отново демонстрации пред китайското и американското посолство. Те обвиняват Пекин в подкрепа на военната хунта и приветстват действията на САЩ за налагане на санкции срещу военните.

Арести и гумени куршуми по протестиращите в столицата на Мианма (СНИМКИ)

"Движението за гражданско неподчинение и демонстрациите показват, че народът на Мианма иска демокрация. Заставаме зад него", посочи вчера в изявление в Туитър американското посолство в Мианма.

Някои протестиращи носеха плакати, призоваващи хората да бойкотират бизнеси, свързани с военните. В протестите активно участват и държавни служители, а постове в социалните медии днес показват, че към тях се присъединяват и работещите в железниците.

Смята се, че за осемте дни на протести на улицата са излезли стотици хиляди хора въпреки заплахата от шест месеца затвор за нарушаване на заповедта, забраняваща събиране на групи от повече от четирима човека. Със същата заповед на военните в страната бе въведен полицейски час от 20:00 до 4:00 часа сутринта.
БТА