Мианма протест преврат
Мианма протест преврат / БТА
Над хиляда мианмарци протестират в Янгон срещу извършения на 1 февруари държавен преврат, с който беше свалено цивилното правителство на Аун Сан Су Чжи, предаде Франс прес.

Сили за борба с безредиците бяха изпратени в близост до университета на Янгон, където се провежда протеста.

"Ще продължим да се събираме, докато получим демокрация. Долу диктатурата", заяви Мио Вин, 37-годишен участник в протеста.

Междувременно бе съобщено, че военните са блокирали по-голямата част от достъпа до интернет.

Много потребители на интернет отбелязаха вчера постепенно спиране на цифровите услуги, особено от страна на доставчиците на мобилни услуги. Процесът се ускори вчера сутринта. Има различни данни дали връзките по стационарен телефон все още работят, съобщава Асошиейтед прес.

Нетблокс, базираната в Лондон група, която следи прекъсванията на интернет, заяви вчера, че достъпът до интернет в Мианма е спрян почти изцяло, като е останал само на 16 на сто от нормалното си равнище.

Прекъсването на достъпа последва, след като в петък хунтата нареди да бъдат блокирани Туитър и Инстаграм, защото някои хора се опитваха да разпространят това, което властите смятаха за стари новини. Фейсбук вече беше блокиран по-рано през седмицата, макар и не напълно ефективно.

Мианма беше управлявана от военна хунта близо 50 години откакто получи независимост през 1948 г., припомня АФП.

Няколко хиляди се събраха вчера на протест в икономическата столица на страната. Това беше първият голям протест след извършения от въоръжените сили преврат, при който те наложиха извънредно положение за срок от една година, арестуваха Аун Сан Су Чжи и десетки политици и активисти.

Протестиращите скандираха "Освободете майка Су". Други носеха знамена в цветовете на нейната Национална лига за демокрация и се поздравяваха с три пръста - жест, символизиращ съпротива, отбелязва АФП. 
БТА