/ БТА
Хиляди противници на извършения на 1 февруари в Мианма военен преврат излязоха на протест днес, въпреки насилието вчера, при което загинаха двама души, предаде Ройтерс. Протести се организират в градове в цялата страна.

По-рано днес полицията на Мианма арестува известния актьор Лу Мин, издирван заради подкрепата си за преврата, съобщи съпругата му. Фейсбук изтри главната страница на въоръжените сили на страната, като се позова на правилата си, които забраняват подстрекателството към насилие.

Генералният секретар на ООН осъди насилието срещу протестиращи в Мианма

Засега армията на Мианма не успява да според демонстрациите и кампанията за гражданско неподчинение срещу преврата и задържането на лидерката Аун Сан Су Чжи и други, въпреки обещанието за нови избори, арестите и отправените предупреждения, отбелязва Ройтерс.

Няколко хиляди младежи се събраха на два протеста в главния град Янгон, като скандираха лозунги. Стотици се събраха на мирен протест и във втория по големина град Мандалей.

Фейсбук изтри страницата на въоръжените сили на Мианма

"Те се прицелиха в главите на невъоръжени мирни граждани. Те се прицелиха в нашето бъдеще", заяви пред събралите се в Мандалей млад протестиращ.
Засега няма коментар от военното ръководство.
БТА