/ БГНЕС
Полицията на Армения задържа почти 300 демонстранти, опитващи се да блокират улици в столицата Ереван, където от месец има антиправителствени протести, съобщава БНР.
 
От средата на април опозиционни партии организират протести с искане за оставка на премиера Никол Пашинян заради действията си по териториалния спор с Азербайджан.
 
В сутрешните часове на деня стотици привърженици на опозицията се опитаха да блокират улици в центъра на Ереван.
 
Полицията съобщи, че „286 души, които не са се подчинили на законните искания на правозащитните агенти, са били задържани за кратко“.
 
Армения и Азербайджан водиха две войни – през 2020 г. и през 90-те години на XX век, заради спорния район Нагорни Карабах.
 
Шестседмичната война през есента на 2020 г. отне живота на над 6500 души и завърши с примирие с посредничеството на Русия.
 
Според споразумението Армения отстъпи някои територии, които контролираше от десетилетия, а Русия разположи 2000 миротвореца. 
 
В Армения това бе сметнато за национално унижение и предизвика седмици на антиправителствени протести, които накараха Пашинян да организира предсрочни избори през септември миналата година. Те бяха спечелени от неговата партия „Граждански договор“.
 
Опозиционни партии обвиняват Пашинян, че планира да отстъпи на Баку още части от Нагорни Карабах, които все още са под контрола на Армения.
 
Арменски сепаратисти и Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан след разпадането на СССР през 1991 г. Конфликтът тогава отне живота на окол 30 000 души.
 
БНР