/ БТА
Петима бойци на Народния фронт за освобождение на Палестина загинаха при експлозия близо до границата на Ливан със Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на източници в областта на сигурността.

Групировката обвини Израел, че е нанесъл в района въздушни удари през нощта.

Междувременно източник в Израел заяви пред Ройтерс, че израелската армия не е замесена в предполагаемата експлозия на сирийско-ливанската граница.

Ливанската армия отказа да направи коментар.

В изявление по-рано днес представител на Народния фронт за освобождение на Палестина заяви, че при израелско въздушно нападение в контролиран от групировката обект в района на източното ливанско селище Кусая, близо до границата със Сирия, са убити петима палестинци, включително палестински бойци, а 10 души са ранени. Според палестинския представител през цялата нощ над позициите на фронта са се чували самолети.

Палестински източник в областта на сигурността обаче заяви пред Ройтерс, че смъртните случаи са в резултат от експлозия на мини, които били премествани от бойци на групировката. Два ливански източника по сигурността казаха, че не могат да потвърдят, че взривът е бил резултат от израелски удар.



От израелската армия заявиха пред Ройтерс, че не коментират съобщения в чуждестранни медии. Кореспондент на израелското военно радио, позовавайки се на представители на властите в Израел, каза, че "не е имало израелско нападение срещу Народния фронт за освобождение на Палестина на ливанско-сирийската граница".

Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на групировката, основана през 1968 г. Бойци на Народния фронт за освобождение на Палестина отвлякоха 4 самолета на западни авиокомпании с повече от 500 души на борда през септември 1970 година, припомня Ройтерс.
Светослав Танчев/БТА