/ ThinkStock/Getty Images
Заместник-министърът на САЩ Джон Рус обвини Китай в „нарушаване на международния ред, основан на правила” посредством модернизация на въоръжените сили, съобщава БГНЕС.

Събитията показват, че действията на Китай като милитаризацията на Южнокитайско море, развитието на нападателен кибернетичен и космически потенциал, законни и незаконни усилия за придобиването на конфиденциални или напреднали технологии с двойно предназначение за поддържане на военни задачи не са в съответствие със световния ред, основан на правила, които са от полза за всички, включително Китай”, заяви Руд пред Конгреса на САЩ.

Китай: Не сме заплаха за НАТО

Той подчерта, че въоръжените сили на Китай надхвърлят 1 млн. души, флотът се състои от 300 кораба, а бреговата охрана – от 250. Авиацията се състои от повече от 2,6 хиляди самолета. Ракетният арсенал е между 750 и 1500 ракети с малък обсег, 150-450 с по-малък обсег и 80-160 със среден обсег.

Военният бюджет на Китай през последните 20 г. се е увеличил 9,5 пъти и е достигнал 170 млрд. долара през 2018 г., докато военният бюджет на САЩ е малко под 700 млн. долара, подчерта военният заместник-министър.