Пентагона манипулирал данните на разузнаването за „Ислямска държава”
Пентагона манипулирал данните на разузнаването за „Ислямска държава” / снимка: Guliver/Getty Images

Над 50 аналитици от Централното командване на американската армия са подали жалба, че техните сводки за „Ислямска държава” и Ал Кайда в Сирия са били променени от високопоставени чиновници. Това разкри изданието „Дейли Бийст”.

„Жалбите са накарали генералния инспектор на Пентагона да започне разследване за предполагаема манипулация с разузнавателни данни”, уведомява изданието.

В отчетите, с част от които е бил запознат президентът Барак Обама, терористичните организации са били представени като по-слаби отколкото са смятали аналитиците. Отчетите са били променени от ръководството на Централното командване, за да съответстват на официалната линия на администрацията, според която САЩ побеждават в борбата срещу ИД и „Ал Нусра”, клонът на Ал Кайда в Сирия.

В някои случаи ключови елементи от разузнавателните доклади са изчезвали и документът е отразявал неадекватно изводите на аналитиците.

„Някои сводки на аналитиците, които са били твърде негативни в оценките за военните действия, се връщали в по-долната инстанция или за тях не е било докладвано на вишестоящите”, свидетелства изданието, позовавайки се на аналитиците. Техни колеги, усещайки общата атмосфера, се подлагали на автоцензура, за да може отчетите им да потвърждават известната гледна точка.

Източник: БГНЕС