Нацисткият вожд на Париж подписва капитулацията на режима пред освободителните сили
Нацисткият вожд на Париж подписва капитулацията на режима пред освободителните сили / Gulliver/Getty Images
Френската столица изразява на тази дата почитта си към бойците от френската съпротива, американските войници и всички други участници в освобождаването на града от нацистката окупация преди 75 години, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

След четири години окупация през август 1944 г. Париж се надига без да изчака пристигането на съюзническите сили. На 25 август, след седмица на стачки, барикади и кървави улични боеве, столицата посреща генерал Шарл де Гол, който най-сетне обявява: "Париж е освободен".



За честването на този "решаващ и екзалтиращ момент" (както го нарече парижкият кмет Ан Идалго), когато германските войски са прогонени от града - 1500 дни след като на Айфеловата кула е издигнато нацисткото знаме със свастиката - са предвидени множество възпоменателни и военни церемонии.

Полският премиер: Изплащането на компенсации би било „посмъртна победа за Хитлер“

Именно в подножието на символа на Париж започват в 12 часа (10 ч. по Гринуич) празненствата, с церемония в памет на шестимата парижки пожарникари, които изкачват стълбищата на кулата под вражеския огън, за да свалят нацисткия флаг и да издигнат националното знаме в синьо, бяло и червено.

В 15 часа започва церемония в чест на Втора френска танкова дивизия при Порт д'Орлеан (Орлеанската врата) в южната част на столицата - мястото, откъдето генерал Льоклер и хората му влизат в Париж на днешния ден преди 75 години. След церемонията ще има "Шествие на свободата" до площад "Данфер-Рошро", в което жителите на столицата и туристите са поканени да участват "в облекло от онова време".

В Германия съдят 94-годишен бивш надзирател от Аушвиц (ВИДЕО)

На пл. "Данфер-Рошро" днес ще бъде открит музей, посветен на четиригодишната нацистка окупация и седмицата на бунтове, с която се слага край на окупацията.
Проявите по повод освобождението започнаха още снощи, когато бяха почетени чуждестранните воини, и най-вече испанците от "Ла Нуеве" (Девета рота от Чадския пехотен полк в състава на Втора танкова бригада на ген. Льоклер), които влизат първи в окупираната столица на 24 август 1944 г.

"Битката за Париж" коства живота на общо близо 1000 души от френската съпротива, 130 войници от Втора танкова дивизия и около 600 цивилни. В нея са убити също над 3000 германски войници.
 
БТА