/ БТА
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна в Атина, която е втората спирка от петдневното му посещение в Кипър и Гърция, имащо за цел да заздрави връзките между Ватикана и православните църкви, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск ще има срещи, посветени на възникващия съюз между източния и западния клон на християнството в отговор на климатичните промени и други важни глобални въпроси. Визитата на папата в региона е фокусирана също върху тежкото положение на търсещите убежище в момент, когато някои европейски страни втвърдяват политиките си за граничен контрол.

Папа Франциск пристигна в Кипър, първата му среща бе с деца (СНИМКИ/ВИДЕО)

През 2001 г. папа Йоан Павел Втори стана първият католически лидер, посещаващ Гърция от над 1200 години. Папа Франциск ускори инициативите за връзки между Католическата и Православната църква в момент, в който те се опитват да преминат от векове на недоверие към сътрудничество.

В Атина Франциск ще се срещне с главата на Гръцката православна църква архиепископ Йеронимос, като и с премиера Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу.
Гръцките власти забраниха планираните през уикенда протести и големи публични събирания в Атина. Около 4000 полицаи ще дежурят в града за визитата на папата.

На среща с православното ръководство в Кипър вчера папа Франциск изрази съжаление за вековете разделение между двете църкви.

Папата покани православни и други религиозни лидери във Ватикана през октомври да подпишат декларация за климата. Поддръжниците на по-голямо сътрудничество между Ватикана и Православието казват, че това би помогнало на намиращите се в трудно положение християнски общности в Близкия изток и Северна Африка.

Православните църкви също търсят съюзи, тъй като са замесени в задълбочаващия се спор за независимостта на Украинската православна църква, която исторически е била управлявана от Руската православна църква.

Смятам, че присъствието на папата в Гърция и Кипър сигнализира за завръщане към нормални отношения, каквито трябва да имаме ... за да можем да вървим напред към това, което е най-важно за нас - единство на християнския свят, заяви Йоанис Панайтопулос, професор по църковна история в Атинския университет. Затова това посещение е много значимо и означава, че може да имаме истински дискусии по основни въпроси, като миграцията, каза той.

Папа Франциск ще има среща с малката католическа общност в Гърция, а в неделя ще посети остров Лесбос в Егейско море, който посети и преди пет години, за да се срещне с мигранти в приемен лагер там. Той откара десетина мигранти на борда на папския самолет по време на предишната си визита. Посещението на папата ще приключи в понеделник.
БТА