/ БГНЕС
Папа Франциск каза, че бъдещите поколения не трябва да бъдат натоварвани с цената на сегашните пенсионни системи, предаде Ройтерс.

Светият отец направи това си изявление в момент, в който този въпросът за пенсионната реформа е наболяла тема във Франция, отбелязва агенцията. 

В обръщението си към ръководители и служители на италианската агенция за социални грижи във Ватикана папата засегна въпроса за пенсионните системи в общи линии, без да споменава Франция изрично.

"Не мога да си представя, че в някои държави нашите внуци ще се родят в обстановка на огромен обществен дълг. От своя страна пътят към устойчивост трябва да отговаря на принципа, че не е справедливо да се оставя необратимо и прекалено тежко бреме на младите хора", каза той.

Франция е разтърсена от стачки и протести срещу реформата, която президентът Еманюел Макрон прокара, без да бъде гласувана в парламента, за вдигане на пенсионната възраст на 64 години.

Други европейски страни, чиито граждани имат по-голяма продължителност на живота и в които раждаемостта намалява, са взели подобни мерки за намаляване на разходите, като според лидерите им така ще се постигне финансова устойчивост, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск, който миналата година заяви, че отглеждането на домашни любимци, а не на деца, е егоистично, каза, че веднъж един италианец на около 60-годишна възраст му споделил притесненията си: „Кой ще ми плаща пенсията? Няма да са малките кучета, които хората гледат вместо деца."

В речта си папата призова за "мъдри политици", които да могат да правят разлика между добри и лоши времена, да "избягват прахосването на ресурси . . . и да не оставят бъдещите поколения в беда“.

Освен това Светият отец подчерта приноса на чуждестранните работници за пенсионните системи и каза, че хората трябва да имат достъп до достойни работни места без временни трудови договори с прекомерни условия и без да бъдат принуждавани да извършват нерегламентирана дейност.
Десислава Николова/БТА