Началото на съдебния процес в Северна Германия срещу бивш високопоставен нацистки служител, заподозрян за причастност към смъртта на 3681 души в концлагера "Аушвиц", бе отложено поради недоброто здравословно състояние на обвиняемия, предаде ДПА.

Процесът трябваше да започне в същия ден, в който експерти щяха да се произнесат дали 95-годишният обвиняем, идентифициран само като Хуберт З. (според германския закон за защита на самоличността), е в състояние да бъде съден. Районният съд в Нойбранденбург обаче прецени, че той има високо кръвно налягане и е обзет от самоубийствени мисли, поради което не беше даден ход на делото.

Дата за ново начало още не е определена.

В Германия започва процес срещу 95-годишен бивш медик от частите на СС в Аушвиц

Предполага се, че Хуберт З. е бил медицински работник в лагера на смъртта "Аушвиц" между 15 август и 14 септември 1944 г., през което време е надзиравал работата на други нацистки служители.

Според държавната прокуратура през този период в газовите камери са били убити 3681 затворници. Обвинението се базира на архивните записи за 14 влака, пристигнали в лагера. Смята се, че в един от тях е било 15-годишното еврейското момиче Ане Франк със семейството си. Вече след смъртта й в друг нацистки лагер през март 1945 г. тя стана известна със своя покъртителен дневник, в който описва живота си по време на нацистката окупация на Холандия.

В Германия съдят 94-годишен бивш надзирател от Аушвиц (ВИДЕО)

Обвинителният акт срещу Хуберт З. трябва да бъде прочетен изцяло на 14 март. Миналата година апелативен съд отхвърли решение, което постановяваше, че здравословното състояние на медика от СС не позволява той да бъде съден.

През април 2015 г. т.нар. архивист на "Аушвиц" Оскар Грьонинг бе осъден на 4 г. затвор за съучастие в убийството на 300 000 души и тогава се смяташе, че това е последният процес за Холокоста в Германия.

Източник: БТА