В Германия започва процес срещу 95-годишен бивш медик от частите на СС в Аушвиц
В Германия започва процес срещу 95-годишен бивш медик от частите на СС в Аушвиц / Thinkstock/Getty Images

Германия изправя днес пред съда 95-годишен бивш медик от нацистките отряди СС, работил в лагера на смъртта Аушвиц, за съучастие в убийството на хиляди хора, предаде Ройтерс.

Хуберт Цафке служил като медик в най-големия концентрационен лагер в окупирана Полша, където бил разпределен през 1943 година. На процеса срещу него ще се изправят поне двама свидетели.

Прокуратурата в северногерманския град Шверин твърди, че като медик обвиняемият е подпомагал масовите убийства в Аушвиц, където загиват над 1,2 милиона души, повечето от които - евреи.

Цафке е имал за задача да лекува членове на СС, а не затворници, но според прокуратурата работното му място е било по маршрута, водещ директно към газовите камери, и той е знаел както става в лагера.

Според първоначалното разследване Цафке не е отрекъл, че е бил член на СС в Аушвиц, но настоява, че не е бил свидетел на нищо, свързано с убийствата.

Прецедент за подобни дела бе поставен през 2011 година, когато бившият нацистки надзирател Джон Демянюк бе осъден за съучастие в масовите убийства, извършени от нацистите през Холокоста.

Присъдата срещу Демянюк даде възможност за съдебно преследване на хора, които са били част от механизма на лагерите на смъртта, макар да не може да се докаже връзката им с конкретни убийства. Тя проправи пътя за нови дела срещу нацисти.

Тази година са планирани четири процеса срещу служители в Аушвиц. Обикновено делата са кратки заради напредналата възраст на участниците в тях.

Обвиненията срещу Цафке се отнасят за едномесечен период между август и септември 1944 година, когато в концентрационния лагер пристигат 14 влака с депортирани от Полша, Словения, Гърция, Германия и Холандия.

С един от влаковете пътува 15-годишната Ане Франк, чийто дневник е сред най-известните свидетелства за Холокоста. Ане Франк и сестра й Марго в крайна сметка са преместени на запад в лагера Берген-Белзен, където умират малко преди освобождаването му през април 1945 година.

Цафке вече е осъждан за дейността си в Аушвиц. През 1946 г. полски съд го осъжда на четири години затвор. След това той се връща в Германия, където продава селскостопански стоки.

Източник: БТА