Смята се, че талибаните са може би най-богатата бунтовническа групировка в света. След две десетилетия борба с американските и съюзническите сили, бойците сега контролират Афганистан.

Колко богати са талибаните?

талибани
БТА

Талибаните управляваха Афганистан от 1996 г. до края на 2001 г., когато бяха свалени от американските сили. Въпреки 20-годишния конфликт, който последва и смъртта на десетки хиляди талибански бойци, териториалният контрол и военната сила на групата се увеличиха през последните години, пише BBC.

талибани
Gulliver/Getty Images

В средата на 2021 г. талибаните са имали между 70 000-100 000 бойци, в сравнение с около 30 000 преди десетилетие, сочат данните на САЩ. Поддържането на подобно високо ниво изисква огромно финансиране от източници както в Афганистан, така и извън него.

Годишният доход на групата от 2011 г. насам се изчислява от ООН на около 400 млн. долара от ООН. Но към края на 2018 г. печалбите на талибаните е възможно да са се увеличили многокатно и да възлизат на около 1,5 млрд. долара годишно, твърди BBC.

Откъде талибаните печелят милионите си?

талибани
Gulliver/Getty Images

Разследвания на BBC, проведени в Афганистан и в чужбина, показват, че групата управлява сложна финансова мрежа и данъчна система.

Те са разработили редица източници на доходи.

1. Чуждестранни дарения

Няколко афганистански и американски служители отдавна обвиняват определени държави - включително Пакистан, Иран и Русия - в предоставянето на финансова помощ на талибаните. Това е практика, която те често отричат. Въпреки това, частните граждани от Пакистан и няколко държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, се считат за най-големите индивидуални донори.

Макар и невъзможно да се измери точно, тези източници на финансиране се смята, че осигуряват значителна част от приходите на талибаните. Според експерти това може да достигне до 500 милиона долара годишно.

Талибаните увериха, че афганистанците ще могат да пътуват свободно

Според секретен доклад на разузнаването на САЩ през 2008 г. талибаните са получили 106 милиона долара от чужди източници, по-специално от държавите от Персийския залив.

2. Търговия с наркотици

талибани
Gulliver/Getty Images

Отдавна се смята, че талибаните управляват данъчна система, която покрива разходите за техните бунтовнически операции благодарение на незаконната търговия с наркотици. Афганистан е най-големият производител на опиум в света, който може да бъде рафиниран за производство на хероин.

С прогнозна годишна стойност на износа от 1,5 до 3 млрд. долара, опиумът е огромен бизнес, доставящ по-голямата част от хероина по целия свят. Събирането на опиум е осигурило  почти 120 000 работни места в Афганистан през 2019 г., според ООН. Съобщава се също, че данъците се събират от лабораториите, превръщащи опиума в хероин, както и от търговците, които контрабандират незаконните наркотици.

Какви са рекордите на талибаните в производството на опиум?

талибани
Gulliver/Getty Images

Оценките на годишните приходи на талибаните от икономиката на незаконните наркотици варират от 100 до 400 милиона долара. Търговията с наркотици представлява до 60% от годишните приходи на талибаните, заяви американският командир генерал Джон Никълсън в доклада за 2018 г.на  специалния генерален инспектор за възстановяване на Афганистан.

Талибаните често отричат ​​участието си в нарокоиндустрията и дори се гордеят с това, че забраниха отглеждането на опиумния мак докато бяха на власт през 2000 г.

3. Разширяване на областите на контрол

Финансовата мрежа на талибаните се простира далеч отвъд опиумния бизнес. В отворено писмо през 2018 г. те предупредиха афганистанските търговци трябва да плащат данъци върху различни стоки - включително гориво и строителни материали - когато пътуват през контролираните от тях райони.

Афганистан войници талибани
БГНЕС

След като свалиха афганистанското правителство, талибаните сега контролират всички основни търговски пътища в страната, както и граничните пунктове - създавайки повече потенциални източници на приходи от внос и износ. През последните две десетилетия значителна сума западни пари също попаднаха в джобовете на талибаните. Първо, те облагат с данък проекти за развитие и инфраструктура - включително пътища, училища и клиники - финансирани предимно от Запада.

Талибаните забраняват музиката в Афганистан

Второ, смята се, че талибаните са печелили десетки милиони долари годишно от данъчно облагане на камиони, доставящи международни сили, разположени в различни части на страната. Смята се също, че са спечелили значителна сума пари от услуги, предоставяни от афганистанското правителство.

Ръководителят на афганистанската компания за електроенергия каза пред BBC през 2018 г., че талибаните печелят повече от 2 милиона долара годишно, като таксуват потребителите на електроенергия в различни части на страната.

Също така всеки път, когато талибаните превземат военен пост или градски център, те изпразват съкровищници и изземват десетки оръжия, както и автомобили и бронирани превозни средства.

талибани
БТА

4. Мини и минерали

Афганистан е богат на минерали и скъпоценни камъни, голяма част от които се използват недостатъчно в резултат на годините на конфликт. Минната индустрия в страната е оценена на приблизително 1 милиард долара годишно, според представители на афганистанското правителство.

По-голямата част от добива е малък мащаб и голяма част от него се извършва незаконно. Талибаните поеха контрола върху минни обекти и изнудиха пари от текущи законни и незаконни минни операции. В годишния си доклад за 2014 г. екипът на ООН за аналитична подкрепа и санкции посочва, че талибаните са получавали повече от 10 милиона долара годишно от 25 до 30 незаконни минни операции в южна провинция Хелманд.
BBC