/ Gulliver/Getty Images
Афганистанците с валидни документи ще могат да пътуват свободно по всяко време, увери високопоставен представител на талибаните, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Шер Мохамад Абас Станикзай, заместник-ръководител на политическото бюро на ислямисткото движение, се опита да успокои опасенията на хората в Афганистан, че се планират строги ограничения на свободата на пътуване.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

"Афганистанските граници ще бъдат отворени и хората ще могат да по всяко време да влизат и излизат от страната", обяви той в момент, когато хиляди афганистанци се опитват отчаяно да се качат на самолет на летището на Кабул, за да бъдат евакуирани в чужбина.

Станикзай призова образованите афганистанци да се върнат и да помогнат за възстановяването на своята родина. Той спомена изрично лекарите, инженерите и учителите.

В опит да избягат от талибаните: Хиляди са се струпали около летището в Кабул

Талибаните междувременно призоваха всички жени медицински работници в Афганистан да се върнат на работа, предаде Ройтерс, като се позова на техния говорител Забиула Муджахид.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

"Те няма да срещат пречки от страна на Ислямското емирство (както ислямисткото движение нарича своя режим в страната) да изпълняват своите задължение", увери той.
БТА