Талибаните ще забранят музиката на обществени места в Афганистан, защото това противоречи на основните принципи на исляма. Това съобщи в интервю за "Ню Йоркт Таймс" официалният говорител на групата Забихула Муджахид.

„Музиката е забранена в исляма“, обясни той като изрази надежда, че на талибаните няма да се наложи да упражняват натиск, за да убедят населението да не прави такива неща.

Бойко Рашков: До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до нас

На въпроса за бъдещето на правата на жените в афганистанското общество Муджахид заяви, че в дългосрочен план те ще могат да се върнат към ежедневните си дейности. За момента обаче на тях им е забранено да напускат домовете си и да ходят на работа. Това увериха талибаните е само временно, докато обучат своите милиции да третират правилно жените. "Ние не искаме наш представител да нагруби или да нарани някоя жена. Затова ще се наложи някои наши представители да се научат как да се държат и да какви ще са правата на жените, за да могат да ги спазват", посочи Муджахид.

Действащият говорител на групата увери, че афганистанците, които се опитват да напуснат страната с паспорти и визи, ще могат свободно да влизат на летището.
Той също така гарантира безопасността на всички преводачи и други, които преди това са били наети от американската армия, отбелязвайки, че талибаните са разочаровани от усилията на САЩ да евакуират афганистанските граждани.

Премиерът свиква Съвета за сигурност заради бежанската вълна

„Те не трябва да се намесват в делата на страната ни и да ни лишават от човешки ресурси: лекари, преподаватели и други хора, от които имаме нужда тук“, завърши Муджахид и добави, че в САЩ всички тези хора вероятно ще работят като миячи на чинии или готвачи.
БГНЕС