Още правомощия в борбата с наркокартелите получиха полицаи в Мексико
Още правомощия в борбата с наркокартелите получиха полицаи в Мексико / снимка: БГНЕС

Мексиканският парламент прие пакет законопроекти, които дават на полицията и прокуратурата по-големи правомощия да вкарват в затвора заподозрени наркодилъри и похитители, съобщава БТА, цитирайки информация на Ройтерс. Законите, които допълват реформи, извършени през март, трябва да подобрят координацията между федералните и щатските власти и да въведат контрол върху набирането на новобранци в полицията, за да се намали подривната дейност на наркобандите. Прокурорите ще могат по-лесно да разрешават извършване на полицейски операции, а заподозрените в организирана престъпност ще могат да бъдат държани до 80 дни без повдигане на официални обвинения.

През тази година в резултат на насилие, свързано с наркобандите, са убити близо 5400 души - над два пъти повече от 2007 г. Картелите отвръщат на водената от армията "война с наркотиците" и се борят помежду си за територия, отбелязва Ройтерс. Корупцията в полицията достига от най-ниските до най-високите етажи и редица висши офицери, включително ръководителят на специален отряд за разследване на организираната престъпност, бяха арестувани по подозрения, че са продавали информация на наркокартелите.

Мексико е обхванато и от вълна от отвличания – близо 1000 случая са регистрирани официално от началото на годината, отбелязва Франс прес. Губернаторът на северния щат Коауила дори иска да се проведат национални дебати за връщане на смъртната присъда за похитители, които убиват жертвите си.

Мексиканците ще трябва да предоставят пръстови отпечатъци, ако искат да си купят карта за мобилен телефон, гласи друга мярка, приета днес от парламента на Мексико. Мобилните оператори ще трябва да поддържат регистър за своите потребители и да предоставят при поискване данните на съдебните органи.

Повечето от 80-те млн. мобилни телефона в Мексико са с предплатени карти, които могат да бъдат закупени без никакви документи за самоличност. Телефоните често са използвани за изнудване или преговаряне на откуп за връщане на отвлечени.