/ Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Будапеща е научила, че не е нужно да се харесва на "уморения брюкселски елит", подчертавайки, че Унгария е бъдещето на Европа. "За последните 10 години научихме, че Европа не е в Брюксел", каза Орбан в общонационално обръщение снощи. "Ние сме Европа и не е нужно да харесваме уморения брюкселски елит. В миналото смятахме, че Европа е нашето бъдеще, но днес знаем, че ние сме бъдещето на Европа", каза той.

Орбан изрази задоволство, защото Унгария намери „обща позиция“ със съседните си страни - Хърватия, Словакия, Словения и Сърбия и е в състояние да разшири сътрудничеството и да създаде съюзи с тях. "Историята отново даде възможност на народите от Централна Европа да изградят нов съюз, основан на техните национални интереси, който ще ни даде възможност да се защитим от заплахи както от Изтока, така и от Запада", каза Орбан.

Той оцени, че последното десетилетие са били най-успешното 10 години през последните 100 години на унгарската история, но добави, че страната е заплашена от изменението на климата, непрекъснатия спад на населението и заплахи за европейската икономика. В годишното си обръщение към нацията Орбан повтори критиките си към онези, които смята за противници, включително ръководството на Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и унгарско-американския милиардер Джордж Сорос.

Унгария готви национално допитване за изплащането на обезщетения на затворниците

Орбан, който се върна на власт през 2010 г., когато Унгария все още беше зависима от международната финансова помощ, заяви, че неговото правителство е отхвърлило исканията за допълнителни икономии и се отказало от заемите на МВФ, за да може по-свободно да прилага икономическата политика. "Ако слушахме съветите им, Унгария сега щеше да лежи в болнично отделение, а от крайниците ѝ да висят системи от МВФ и Брюксел с дългове, а кранчето на дълга щеше да бъде в ръцете на Джордж Сорос", каза Орбан.

Той каза, че икономическият растеж на Унгария от 4,9% значително надвишава средния за Европа, но че страната все още е тясно свързана с резултатите на европейската икономика, тъй като 85% от унгарския износ отива в други европейски страни. „Значи и техният проблем е наш. Единственият въпрос е докога ще бъде проблемът ни“, каза Орбан.
Той оцени, че „европейската икономика, особено икономиката в еврозоната, просто е спряла“ и добави, че икономическият растеж на Европа през 2020 г. ще бъде „до голяма степен микроскопичен“. По отношение на намаляването на населението Орбан заяви, че икономическите стимули на правителството за двойки и многодетни семейства са помогнали, но са необходими повече мерки.

Той каза, че броят на браковете се е увеличил и броят на разводите и абортите е намалял, но че "лошата новина е, че намаляването на популацията не е спряло" и че "унгарците остават застрашен вид". Орбан обяви политики за подпомагане на околната среда, включително увеличение с 27 процента на залесените площи, забрана за пластмасови торбички за еднократна употреба и стимул за използване на електрически превозни средства. Той добави, че всички градски автобуси, лицензирани от 2022 г., ще трябва да бъдат електрически.
БГНЕС