Оланд: Без САЩ Франция няма да действа сама
Оланд: Без САЩ Франция няма да действа сама / снимка: БГНЕС, архив

Ако американският Конгрес се обяви срещу военна операция спрямо Сирия, Франция "няма да действа самостоятелно", но ще продължи да оказва всеобхватна подкрепа на сирийските опозиционери. Това заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция в Елисейския дворец, предава ИТАР-ТАСС.

"Президентът Барак Обама пожела да получи разрешение от Конгреса. Той не беше задължен да направи това, но сметна, че това е начин да укрепи решението, което му предстои да вземе. Сега аз чакам отговора, защото това ще има последици за коалицията, която ни предстои да съставим", заяви френският държавен глава, цитиран от БГНЕС.

Оланд напомни, че Франция "не може да действа сама, а само в рамките на широка коалиция".

"Наистина би било по-добре, ако имахме резолюция на Съвета за сигурност на ООН, защото аз съм изключително привързан към международното право", добави той, оплаквайки се, че "по този въпрос СС на ООН е с вързани ръце вече две години".

"Франция няма да действа самостоятелно, но тя ще поеме отговорността, включително като оказва подкрепа на сирийската демократична опозиция по този начин, че да бъде даден отговор на действията на Башар Асад", подчерта Оланд.