Оцелели и спасители разказват за кървавата атака в Кения
Оцелели и спасители разказват за кървавата атака в Кения / БГНЕС

Папа Франциск осъди нападението на сомалийската групировка Аш Шабаб срещу университетски общежития в кенийския град Гариса, предадоха световните агенции.

При нападението загинаха 147 души. Кризата продължи няколко часа, през които сомалийските ислямисти държаха неясен брой хора за заложници в кампуса.

Близо 150 души са убити при заложническа драма в Кения

В телеграма, която Светият престол е адресирал до председателя на Кенийското епископално сдружение кардинал Джон Нжуе, се казва: "Папата осъжда безсмислената бруталност на нападението, извършено от сомалийските ислямисти срещу студентите от Гариса". В телеграмата се подчертава, че папата е дълбоко наскърбен от огромната и трагична загуба на човешки животи.

По-голямата част от убитите и ранените са студенти. Аш Шабаб предприе атаката посред нощ, докато младежите спели. Според очевидци нападателите започнали да хвърлят гранати и да стрелят с автоматично оръжие. Още в началото на атаката убили десетки студенти, преди да решат да разделят останалите младежи на две групи - мюсюлмани и немюсюлмани, и да позволят на първите да напуснат кампуса, а вторите да задържат в плен в една от сградите.

Кризата приключи вчера вечерта с намеса на кенийските специални части и ликвидирането на четирима нападатели. Днес студенти, станали свидетели на трагедията, разказват какво са преживели, предаде Франс прес.

Преди да разделят студентите на две групи, ислямистите са започнали да се подиграват с тях, разказва 20-годишният оцелял студент Салиас Омоса.

"Не се страхуваме от смъртта, ще прекараме хубави великденски празници", крещели на суахили нападателите, преди да започнат да стрелят по младежите.

Салиас успял да избяга, след като видял как двама негови приятели били простреляни. Той разказва, че нападателите носели маски и военни униформи.

"Навсякъде имаше трупове, хората са били екзекутирани в редици, на някои главите бяха буквално отнесени от куршумите, други бяха пронизани почти навсякъде от куршуми", разказва Рюбен Миора, сътрудник в неправителствената организация Международен спасителен комитет, който оказал помощ на хората в кампуса. Хора на организацията пристигнали в разгара на битката между военните и терористите и Рюбен разказва, че е видял как войници падат покосени пред очите му.

Когато спасителните екипи влезли в сградата на кампуса, по пода имало тела. Всички изглеждали като умрели, но постепенно се оказало, че има живи студенти, скрили се сред труповете и останали там часове наред. Други студенти били на тавана на сградата, а трети се скрили в шкафовете. Оцелели разказват, че нападателите карали младежите да се обаждат по телефоните на родителите си и да ги накарат да настояват за изтегляне на кенийските сили от Сомалия. Кения разположи военни в южната част на съседната страна в края на 2011 г., за да се сражават срещу Аш Шабаб.

Събирането на трупове от кампуса продължава и днес. Телата ще бъдат пратени в моргата в кенийската столица Найроби за аутопсия. Много от родителите на студентите вече чакат пред моргата, тъй като все още не знаят каква е съдбата на децата им.

Източник: БТА