/ Guliver/Getty Images
Конгресмен Джон Кониърс, легендарна фигура на американските демократи и най-възрастният член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, години наред е упражнявал сексуален тормоз над свои сътруднички, предаде АФП, като се позова на твърдения, публикувани от сайта Бъзфийд.
 
88-годишният Кониърс е представител на Детройт в долната камара на Конгреса от 1965 г. Според Бъзфийд през 2015 г. той е платил 27 000 долара на бивша своя парламентарна сътрудничка, която го обвинила, че я е уволнил, понеже отхвърлила сексуалните му предложения. В замяна жената подписала споразумение за конфиденциалност. Сайтът не разкрива името й.
 
Телевизионна журналистка обвини американски сенатор в секс тормоз

Бъзфийд се е сдобил с декларации под клетва на бивши сътрудници и сътруднички на Джон Кониърс, подписани през 2014 г., в които те описват как е правел сексуални предложения на жените, работили за него, и дори си позволявал да ги опипва. Според свидетелствата конгресменът често искал от една от тях да спи в една и съща хотелска стая с него, когато били в командировка. Той имал обичая също да води със себе си любовници на издръжка на парламентарното му бюро.
 
CBS отстрани известен тв водещ заради обвинения в сексуален тормоз

Без да назове Кониърс, председателят на Камарата на представителите - републиканецът Пол Райън - окачестви разкритията като крайно смущаващи. Той повтори, че са в ход реформи за недопускане на сексуални посегателства в Конгреса и за подобряване на вътрешната система, даваща възможност на служителите да съобщават за подобни деяния.
 
Сегашната процедура е продължителна и налага поверителност на страните, отбелязва АФП.
 
Стотици актриси изобличиха сексуалния тормоз в отворено писмо

Видна фигура на борбата за граждански права на чернокожите, Кониърс е най-високопоставеният демократ в комисията по правните въпроси в Камарата на представителите.
 
Той каза пред АП, че не сключвал никакви споразумения по жалби за сексуален тормоз с никой член на екипа си. Не зная нищо за каквито и да било твърдения за неуместно докосване, подчерта Кониърс и увери, че е научил за цялата история едва преди часове.
БТА