/ БГНЕС
Няколко групи в Европейския парламент са поискали започването на независимо външно разследване на случаи със сексуален тормоз и посегателства в парламента, който според медийни публикации е "развъдник на посегателства", предаде ДПА.

През уикенда британският "Сънди таймс" и френският "Фигаро" съобщиха за посегателства срещу служителки в парламента, вклютително за случай, в който евродепутат бил мастурбирал пред млада асистентка. Брюкселският уебсайт "Политико" обяви, че през миналата седмица е получил "над 30 твърдения за изнасилване, посегателство и тормоз" в ЕП.

В хода на парламентарния дебат Ираче Гарсия Перес от "Прогресивния алианс на социалисти и демократи" каза, че парламентът има свои инструменти за разследване на посегателствата, но те явно "не работят правилно" и затова трябва да има "външна намеса". От групата на "Зелените" поискаха създаването на "комисия от независими експерти, която да проучи положението със сексуалния тормоз и посегателства" в ЕП. "Зелените" настояват за налагането на "най-строги санкции" на провинилите се.

Критици на действащите процедури в ЕП казват, че комисиите, които трябва да разследват жалби, са предубедени, защото в тях мнозинство имат депутатите.
Председателят на ЕП Антонио Таяни каза в понеделник, че е бил "шокиран и възмутен" от съобщенията за сексуални посегателства, но отбеляза, че досега не е получавал официални оплаквания. Таяни не присъства на парламентарния дебат по темата, отбеляза ДПА. 
БТА