Пласидо Доминго
Пласидо Доминго / Gulliver/Getty Images
Десетилетия наред Пласидо Доминго - един от най-известните и влиятелни мъже в света на операта, се е опитвал да оказва сексуален натиск върху жени, примамвайки ги с предложения за работа, като понякога ги е наказвал професионално, когато са отхвърляли опитите му за сближаване, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на обвинителките.
 
Считан за един от най-големите оперни певци на всички времена, 78-годишният Доминго е и виден диригент и директор на Лосанджелиската опера. Носителят на многобройни награди "Грами" е изключително уважавана фигура в оперния свят, описван от колегите си като човек с изумителен чар и енергия, който работи неуморно, за да промотира своята форма на изкуство.

Писателка обвини Тръмп за изнасилване в пробна в магазин
  Обвинителките му и други представители на бранша обаче познават и "смутната" страна на Пласидо Доминго, за която казват, че е обществена тайна в света на операта.
 
Осем певици и една танцьорка са разкрили за агенцията, че са били обект на сексуален тормоз от страна на отдавна женения тенор, роден в Испания, в продължение на три десетилетия от края на 80-те години на миналия век. Доминго се е опитвал да ги ангажира в сексуални отношения на различни места. Сред тях са оперни компании, в които е заемал ръководни постове.

Джени Суши иска над половин милион долара от Кубрат Пулев
 
"В един бизнес обяд няма нищо странно. Когато обаче някой се опитва да ти държи ръката по време на бизнес обяд, или да поставя ръката си върху коляното ти, това вече е странно. Той винаги гледа да ви докосне по някакъв начин и обезателно раздава целувки", казва една от певиците.
 
Освен деветте обвинителки, половин дузина други жени са споделили за Асошиейтед прес, че непристойните опити за сближаване от страна на Пласидо Доминго са ги накарали да се чувстват неудобно.

Студентка в Бангладеш изгорена жива, след като подава сигнал за сексуален тормоз
От агенцията са разговаряли и с десетки други представители на оперния свят - певци, танцьори, оркестранти, сценичен персонал, вокални педагози и администратори, които са споделили, че са били свидетели на непристойното поведение на легендарния оперен певец, който безнаказано е преследвал млади жени.
 
Доминго не е отговорил на подробните въпроси на Асошиейтед прес относно конкретни инциденти, но е направил изявление, в което се казва: "Твърденията на тези неназовани лица, датиращи от тридесет години, са дълбоко смущаващи, и така представени, неточни".

Осъдиха на 6 месеца затвор условно френски кардинал, прикривал свещеник педофил
 
"Все пак е болезнено да чуя, че вероятно съм разстроил някого или съм ги накарал да се чувстват неудобно, независимо колко отдавна е било това и въпреки най-добрите ми намерения. Вярвах, че всичките ми отношения и връзки са били приемани добре и са били по взаимно съгласие. Хората, които ме познават или които са работили с мен знаят, че не съм човек, който умишлено би навредил, обидил или смутил някого", допълва оперната легенда.
 
"Въпреки това признавам, че днешните правила и стандарти, по които се преценяваме, са много различни, отколкото бяха в миналото. Благословен и привилегирован съм, че кариерата ми в операта продължи над 50 години и ще се придържам към най-високите стандарти", казва още Доминго.

Седем жени обвиняват Райън Адамс в сексуален и психически тормоз
 
Седем от деветте обвинителки са споделили за агенцията, че отказът да приемат авансите на Пласидо Доминго е повлиял неблагоприятно върху кариерата им. Някои казват, че така и не са получили ролите, които той им е обещал. Част от обвинителките отбелязват, че докато са работили с други компании, никога не са били наемани да работят отново с него.
 
Само една от деветте жени е позволила да бъде назована по име - мецосопраното Патриша Улф, която е пяла с Доминго във Вашингтонската опера. Останалите са пожелали анонимност, казвайки, че или все още работят в бизнеса и се страхуват от репресии или се притесняват, че могат да бъдат унижавани публично и дори да бъдат тормозени.

Бивш шотландски министър е обвинен за опити за изнасилване
Историите на обвинителките следват сходни модели на поведение, включващи упорството на Пласидо Доминго да се свързва с тях. Тенорът често и нееднократно им е звънил у дома късно през нощта, проявявайки интерес към кариерата им и пришпорвайки ги да се срещнат с него насаме, твърдейки, че ще им даде професионални съвети.
 
Никоя от жените не може да предостави документация, като например телефонни съобщения, но от Асошиейтед прес са разговаряли с техни доверени колеги и приятели. Освен това от агенцията са направили независима проверка, която е установила, че обвинителките работят там, където са заявили, и са се застъпвали с Доминго на въпросните места.

Адвокатът на Харви Уайнстийн се отказа да го защитава
 
Две от жените са признали, че за кратко са се поддали на авансите на Доминго, чувствайки, че ако откажат на най-влиятелния мъж в професията им, рискуват кариерите си.
 
Една от тях жените е споделила, че е правила секс с него два пъти, включително в хотел "Билтмор" в Лос Анджелис. Въпросната обвинителка разказва, че когато Доминго си е тръгнал за представление, е оставил 10 долара на скрина, заявявайки: "Не искам да се чувстваш като проститутка, но също така не искам да плащаш за паркиране".

Кевин Спейси пледира невинен по обвинението в сексуално издевателство
 
Жените разкриват също, че са предприемали крайни мерки в опитите да избягват тенора - карали са колеги да ги придружават, докато работят, и не са отговаряли на обажданията му.
 
Обвинителките, които са били предимно млади и в началото на кариерите си, когато са станали обект на непристойните аванси на Пласидо Доминго, споделят, че са били окуражени да говорят от движението #Аз също.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА