Обама решава за новите подкрепления в Афганистан в следващите седмици
Обама решава за новите подкрепления в Афганистан в следващите седмици / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще вземе решение за новите подкрепления в Афганистан в следващите седмици. След среща в Белия дом с испанския премиер Хосе Сапатеро Обама заяви пред журналисти, че решенията на военния фронт са важни, но те са само един аспект от подобренията, от които се нуждае стратегията на САЩ в Афганистан.

Той допълни, че много съществен е гражданският аспект - да се помогне за подобряване на управлението там, за развитието на селското стопанство, за установяването на върховенството на закона и в други области.

Междувременно Пентагонът опроверга съобщението във вестник "Вашингтон пост", че Обама е решил да изпрати допълнително 13 000 американски войници в Афганистан към обявените през март подкрепления от 21 хиляди, без да уведоми обществеността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Няма нищо скрито покрито", заяви говорителят на министерството на отбраната Дейв Лейпън, който припомни, че вече е ставало дума да бъдат изпратени 68 хиляди войници в Афганистан до края на годината и че към тази бройка влизат споменатите 13 000.