/ iStock/Getty Images
Новото коалиционно правителство на Чехия встъпи в длъжност. Сред непосредствените политически предизвикателства пред него ще бъдат пандемията от коронавируса и растящата инфлация, предаде Асошиейтед прес.

Кабинетът положи клетва пред президента Милош Земан в замъка Лани, президентска резиденция западно от Прага. По този начин бе сложен край на управлението на съюзника на Земан, милиардера популист Андрей Бабиш.

До съставянето на новото правителство се стигна, след като две политически коалиции образуваха мнозинство в парламента след изборите на 8-9 октомври и сключиха споразумение за подялба на властта, за да управляват заедно.

Новото партньорство разполага със 108 места в 200-местната долна камара, което прати в опозиция Бабиш и центристкото му движение АНО ("Да" на чешки). АНО събра 27,1 процента от гласовете на изборите и на практика ги загуби с пренебрежимо малка разлика.

Победител с 27,8 на сто стана трипартийна либерално-консервативна коалиция под името "Заедно", съставена от Гражданската демократическа партия, Християндемократичен съюз - Чехословашка народна партия и партия ТОП 09.

"Заедно" образува управляващото мнозинство заедно с третата политическа сила на изборите, левоцентристка либерална коалиция, съставена от Пиратската партия и СТАН, обединение на кметове и независими кандидати.

Въпреки различията си по много въпроси, включително климатичните промени, еднополовите бракове и приемането на еврото, всички коалиционни партии подкрепят членството на Чехия в ЕС и НАТО.
 
Премиер на петпартийната коалиция е Петър Фиала, който положи клетва на 28 ноември. Той е 57-годишен професор по политология и от 2014 г. оглавява консервативната Гражданска демократическа партия. Между 2012 и 2013 г. беше образователен министър.

"Ситуацията, в която започваме, е нелека", каза Фиала. "Нашата страна и нейните граждани са изправени пред огромни проблеми."

Новият министър на здравеопазването Властимил Валек посочи, че правителството обмисля продължаване на обявеното от предишното правителство на 25 ноември 30-дневно извънредно положение, за да се справи с рекордното увеличение на случаите на заразяване с коронавирус.
Валек е против задължителното ваксиниране на хората над 60 години, което предишната власт реши да започне от март догодина.

Чехия е с население от 10,7 милиона души и е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа. Тя е с близо 2,4 млн. потвърдени случая на заразяване и над 35 000 починали от началото на пандемията.

Номинираният за министър на земеделието Зденек Некула пропусна днешната церемония за полагането на клетва, след като даде положителен резултат на тест за коронавирус. Властта заяви, че той ще встъпи в длъжност през януари.

Новото правителство обеща да представи план за подпомагане на хората да се справят с повишаващите се цени на енергията, един от факторите, виновни за високата инфлация, която през ноември достигна 6 процента. То възнамерява и да преработи бюджетния план за следващата година, като заложи по-малък дефицит от предложения от предишните управляващи.
БТА