/ iStock/Getty Images
НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато се обсъжда нейната евентуална заявка за членство в Алианса. Това заяви днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред шведската национална телевизия СВТ, предаде Ройтерс.

Руски разузнавателен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Швеция и съседната ѝ Финландия са извън западния отбранителен съюз, но след като Русия превзе Крим през 2014 г. и нападна Украйна по-рано тази година, правителствата в Стокхолм и Хелзинки преосмислиха своята политика за сигурност и тяхното бъдещо членство в НАТО става все по-вероятно. По време на процедурата по евентуалното им приемане, която би продължила около година, двете северноевропейски държави искат да получат гаранции за своята сигурност, отбеляза Ройтерс.

"Убеден съм, че ще намерим решение за необходимата за Швеция сигурност през преходния период", каза Столтенберг. Той увери, че от момента, в който Швеция се кандидатира за член и страните от НАТО се съгласят с това, възниква "силен ангажимент от НАТО да може да гарантира сигурността на Швеция". По думите му това ще включва засилено военно присъствие на алианса около границите на Швеция и в Балтийско море.

Столтенберг: Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО

Очаква се по-късно този месец Швеция и Финландия да решат дали да подадат заявка за членство в Организацията на Северноатлантическия договор.

Москва предупреди Стохолм и Хелзинки, че ще понесат "сериозни последствия", ако влязат в НАТО, и че може да разположи в руската Калининградска област хиперзвукови ракети и ядрени оръжия. Анклавът Калининград (бивша Източна Прусия) граничи с Полша и Литва и има излаз към Балтийско море.
БТА