/ Thinkstockphotos
На пресконференция посланикът на Боливарската република у нас Ориента Капони обяви, че САЩ осъществяват намеса във вътрешните работи на Венецуела. По думите й протестите във Венецуела през последните месеци, които опозицията организира, се финансират от САЩ. Според Капони Америка се опитва да превземе Венецуела икономически, за да се възползва от ресурсите й от петрол и злато. Водещите световни медии изкривяват информацията за събитията и ситуацията във Венецуела, категорична е още Ориента Капони. Срещу Венецуела се води война в няколко различни измерения – икономическа, финансова, психологическа и чрез медиите, заяви още тя.

САЩ: Вицепрезидентът на Венецуела замесен в наркотрафик

По думите на Ориента Капони агресията на САЩ към Венецуела е започнала още през 1999 година с идването на власт на Уго Чавес и продължава и до днес, когато президент на страната е Николас Мадуро. През 2015 година тогавашният американски президент Барак Обама издава декрет, с който обявява Венецуела за извънредна заплаха за сигурността на САЩ. Документът действа и в момента, посочи посланикът на Венецуела и допълни, че от встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп от САЩ към Венецуела има над 105 враждебни действия и решения.

Предупреждение от САЩ: Събитията във Венецуела може да се развият по сирийски сценарий

През април във Венецуела избухнаха протести срещу политиката на социалистическото правителство на президента Николас Мадуро. При безредиците до момента са загинали 73 – ма души и има стотици ранени. Протестите се организират от опозицията и се финансират от САЩ, заяви посланик Ориента Капони.

Пенсионери влязоха в стълкновение с полицията при протести във Венецуела

На 30 юли във Венецуела ще се проведат избори за Конституционно събрание. Гласуването ще е пряко и тайно. До момента над 30 хиляди са се кандидатирали за дептутати лично, без да представляват партии.