Десетки хиляди венецуелци излязоха вчера по улиците, за да отбележат петдесетия ден от началото на протестите срещу непопулярното правителство на президента Николас Мадуро, съобщиха Ройтерс и АФП.
 
Президентът на Венецуела иска нова конституция, обвиняват го в държавен преврат (СНИМКИ)

Най-малко 46 души загинаха в най-масовите протести срещу Мадуро, откакто той стана президент през 2013 г.
 

Много венецуелци са гневни на правителството на Мадуро заради растящата инфлация, недостига на всичко от храна до лекарства и потъпкването на човешките права. Те настояват за избори, освобождаване на вкараните в затвора активисти, чуждестранна помощ и автономия на контролирания от опозицията парламент.
 
В Каракас около 10 000 демонстранти опитаха да достигнат министерството на вътрешните работи под дъжд от гранати със сълзотворен газ, изстрелвани от силите на реда. В Сан Кристобал в граничещия с Колумбия щат Тачира протестиращите бяха над 40 000 по оценки на АФП, въпреки напрегнатата ситуация след разполагането на 2600 военни след серия от погроми и нападения срещу обекти на полицията и армията.
 

"За 50-ия ден от съпротивата ще организираме най-голямата демонстрация на сила за този период", заяви Хуан Андрес Мехиа, един от младите депутати начело на протестиращите.
 
Един загина, над 200 ранени при сблъсъци на протестиращи и полиция в Каракас (ВИДЕО)

Въпреки това вчерашната демонстрация бе много по-малобройна от стотиците хиляди участници в шествията на 19 април, отбеляза АФП.
 
Над 2600 протестиращи бяха арестувани в цялата страна от 1 април насам, а над една трета от тях все още са под арест според местна правозащитна организация.
БТА